Hrana i piće

Kremasti čokoladni kolač koji se topi u ustima

Recept za kolač:

Kremasti čokoladni kolač - Screenshot

Keks umočen u čokoladno mlijeko, pa preko fil od čokolade. Najljepši kremasti kolač sa omiljenim sastojcima koji se lako pravi.

Sastojci:

150 ml čokoladnog mlijeka
200 g ptit keksa (30 komada)

Za fil:

500 ml mlijeka
1 jaje
100 g šećera
50 g gustina (5 kašika)
175 g čokolade
50 g maslaca
350 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

25 g čokolade

Priprema:

Jaje i šećer umutite. Zatim dodajte gustin i malo mlijeka, umutite da nema grudvica, pa dodajte ostatak mlijeka. Kuhajte uz konstantno miješanje dok se ne zgusne. Sklonite fil sa vatre, pa dodajte maslac, umutite dok se ne istopi, pa čokoladu i isto umutite dok se ne istopi. Sipajte fil u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme umutite slatku pavlaku. Kada se fil ohladio, umutite ga, pa dodajte pola umućene slatke pavlake i sjedinite.

Keks lijepo umočite u čokoladno mlijeko i ređajte u kalup dimenzija 28×18 cm, zatim preko poređajte još jedan red keksa umočenog u čokoladno mlijeko, pa prelijte ostatkom čokoladnog mlijeka. Preko sipajte čokoladni fil, poravnajte, pa slatku pavlaku. Dekorišite rendanom čokoladom.

Izvor: kuvajmolako


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh