Hrana i piće

Kao lijek se koristi više od 2.000 godina: Cvekla tjera ovih sedam zdravstvenih tegoba kao od šale!

Ova ljekovita biljka je prava riznica vitamina i može da preporodi organizam

Cvekla - Recepti-svijeta.com

Cvekla je narodni, prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Snižava krvni pritisak

Cvekla je bogata nitratima koji se u telu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak.

Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspešno snižava krvni pritisak.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Sadrži puno alkaloida betaina i folata iz vitamina B koji udruženi snižavaju holesterol u krvi. Stoga, može biti odlična prevencija kod bolesti srca i krvnih sudova.Poboljšava izdržljivost

Profesionalni sportisti se kunu u moći ovog skromnog korena. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu telu i izdržljivost.

Studije sa sportistima su potvrdile te pozitivne efekte. Potrebno je samo da pojedemo 3 do 5 gomolja cvekle dnevno (ili je popijemo kao sok, supu) pre sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, nivo nitrata u telu najviša je 2 do 3 sata posle konzumiranja cvekle.

Poboljšava funkciju mozga

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.

Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.Podstiče funkcije jetre

Svakodnevno konzumiranje cvekle sprečava nakupljanje masnoća u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cvekli možemo da pronađemo jedino još u spanaću i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.

Pomaže kod hroničnih bolesti

Cvekla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu naučnici, uspešno bore protiv slobodnih radikala, sprečavajući upale u telu i hronične bolesti. Odlična je i protiv gojaznosti, pa čak i raka.

Dobra je za probavu

Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima – poput cvekle. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu,piše Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh