Hrana i piće

Zdrava hrana u pedesetima, zdrav mozak u sedamdesetima

Istraživanja pokazuju da prehrambene navike postaju sve manje zdrave. No najnovije otkriće finskih naučnika stavlja dodatan naglasak na važnost pravilne prehrane, posebno u srednjoj životnoj dobi.

Šoljica kafe - Favim.com

Naučnici Sveučilišta Istočne Finske su dokazali da hrana koju jedemo nakon četrdesete godine dramatično utječe na razvoj dementnosti u starijoj životnoj dobi.

Tako su ono koji su se hranili izrazito zdravo u dobi od 50 godina imali 90 posto manje izglede za dementnost od onih koji nisu pazili na prehranu. Istraživanje je trajalo 14 godina i prvo je na svijetu istraživalo vezu između prehrane u srednjoj životnoj dobi i demencije u starosti. Pri tome su ribu, voće i povrće kategorizirali kao zdravu hranu, dok su na suprotnoj strani popisa bile kobasice, slatkiši i slatki napici. Dakako, u obzir se je uzimala cjelovita prehrana pojedinaca, a ne samo neke od namirnica koje su konzumirali, potvrdila je Marjo Eskelinen sa Sveučilišta. Prilikom predstavljanja rezultata, istaknula je da je visoki unos zasićenih masnoća povezan sa slabljenjem pamćenja i slabljenjem sposobnosti učenja.

Također je uočeno da oni koji su dnevno pili tri do pet šoljica kafe imaju nešto manji rizik za razvoj demencije od onih koji su pili više ili manje kafe,piše Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh