Hrana i piće

Pun pogodak: Seoski hljeb iz šerpe, zaista lijepo miriše

Zaista lijepo miriše, probajte! Slika sve govori – pun pogodak, krckave korice, a vazdušast i mek iznutra. Savršen uz svako jelo, ukus i miris fantazija.

Hljeb iz šerpe - Blogspot

Sastojci

1 kg brašna
1 kesica suhog kvasca ili svježeg 20 gr
1 kašičica sećera
1 kašika soli
1 prašak za pecivo
500-600 ml mlake vode

U brašno dodati suhi kvasac ili svež predhodno razmućen sa malo mlake vode, pa dodati ostale sastojke sastojke so i šećer. Zamijesiti toplom vodom da se dobije tijesto koje se može oblikovati rukama. Tako umiješeno tijesto ostaviti da naraste oko sat vremena ili dok se ne duplira, piše Aura.

Kad je tijesto nadošlo oblikovati ga na radnoj površini i sa svih strana uvaljati u brašno.

U rerni zagrijanu na 200 stepen staviti šerpu (praznu) sa metalnim poklopcem da se zagrije.

Kad je se šerpa dobro zagrijala u nju staviti hljeb (ja sam pekla sa pek papirom) poklopiti i staviti da se peče oko 45 minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh