Bebe i djeca

Zašto se neke bebe rađaju s kosom, a druge budu ćelave

Obično se dlakavost javlja oko 30 sedmice trudnoće

Beba - foto-zorana-jevtic

Postoji „bapska priča“ koja kaže da će žene koje tokom trudnoće imaju žgaravicu imati bebe s puno kose. Istraživači su 2006. to istražili i otkrili da su od 28 žena koje su imale žgaravicu njih 23 imale bebe s puno kose.

Vjeruju da hormoni koji se oslobađaju tokom trudnoće također mogu kontrolirati rast bebine kose. Bez obzira na to je li to istina ili ne, neke bebe dolaze na svijet s kosom, a neke ne.

Kosa novorođenčeta može izgledati drugačije kada odrastu
Bebe se rađaju sa svim folikulima dlake koje će ikada imati u životu. Međutim, bebina kosa ili njen nedostatak može se razlikovati od kose koju će imati kad odraste. Beba rođena s „grivom“ mogla bi oćelaviti nekoliko mjeseci kasnije, a ćelavoj bebi nakon nekog vremena mogla bi izrasti gusta kosa. Njihovi novi pramenovi mogli bi se čak jako razlikovati od njihove prve kose.

Genetika može igrati ulogu u tome
Dok stručnjaci nisu 100 posto sigurni zašto se neke bebe rađaju s kosom, a neke ne, vjeruju da bi geni i DNK mogli imati udjela u tome. Obično se dlakavost javlja oko 30 sedmice trudnoće. Ako bebi počnu rasti dlake u maternici, vjerovatno će se roditi s kosom na glavi.

To može biti zbog majčinih hormona
Nivoi hormona su visoki u maternici, tako da mogu pomoći i u promicanju rasta bebine kose. Međutim, nakon poroda nivo hormona značajno pada, i to usporava rast kose novorođenčeta.

Ćelavim bebama ne nedostaju nužno hranjive tvari
Budući da se bebe rađaju s različitom količinom kose, neki se roditelji mogu brinuti da je to zato što majka nije imala dovoljno hranjivih tvari tokom trudnoće ili da beba nije dobila dovoljno kalcija.

No, to zapravo nije tačno i normalno je da bebe imaju malo kose do prve godine. Samo ako beba nema dovoljno željeza ili pati od bolesti, njihov rast kose može biti pogođen, ali obično će biti drugi znakovi koji nisu povezani s kosom,piše Avaz

Neke bebe imaju finu kosu koja će opadati

Lanugo je dlaka koja prekriva tijelo nekih novorođenčadi. Fetusi razvijaju lanugo oko četvrtog ili petog mjeseca trudnoće i odbacuju ga oko šestog ili sedmog mjeseca trudnoće. To znači da često nestane prije rođenja, ali neka prijevremeno rođena djeca još mogu biti prekrivena ovom finom dlakom.

Ispadanje kose kod beba je normalno

Većina beba izgubi dio ili cijelu kosu u prvih 6 mjeseci života. Uobičajeno je da izgube kosu kao rezultat trljanja tjemena o madrac ili ako imaju naviku lupkati glavom. Takvog će trenja biti manje kada se počnu više kretati, sjediti ili jednostavno prerastu te navike, piše Bight Side.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh