Bebe i djeca

Stručnjak objasnio zašto su djeca istih roditelja često potpuno različita

Svako ko je odgojio više od jednog djeteta može potvrditi da svako dijete ima sopstveni karakter.

Takođe, svako ko je vidio braću i sestre istih roditelja i iz iste porodice može posvjedočiti da čak i djeca koja dolaze iz istog okruženja često ispadnu potpuno različita.

Stručnjak za dječji razvoj Gabor Mate kaže da nije karakter jedina stvar koja čini razliku.

“Dva djeteta ne odgajaju se u istoj porodici. Ne postoji dvoje djece s istim roditeljima”, rekao je Mate voditeljki podcasta Live and Help Live pa ju je upitao ima li braće i sestara, na šta je ona odgovorila potvrdno.

“Imam mlađu i stariju braću i sestre”, izjavila je ona.

“Nisi odgajana u istoj porodici. Nikada nisi imala iskustvo da budeš najstarije dijete. Ti si srednje dijete, što bi moglo biti prilično teško jer srednja djeca nemaju poštovanje i autoritet najstarijeg djeteta ili ljupkost i dragost najmlađeg. I ne samo to. Kad su tvoji roditelji dobili tebe, možda su bili na drugom stepenu vlastitog ličnog razvoja, ili u drugom stepenu svog odnosa, ili u drugačijem ekonomskom položaju”, pojasnio je, prenosi Index.hr.

Prema dr Mateu, još je važnije da je svako dijete drugačijeg temperamenta, a to znači da evocira drugačiji dio roditelja.

“Dakle, čak i ako roditelj jednako voli svoju djecu, on neće reagovati jednako na svako dijete. Zato kažem da djeca nemaju dva ista roditelja”, poručio je on. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh