Bebe i djeca

Ova greška se smatra najvećim grijehom roditelja, a svi je stalno prave: Zbog nje se djeca osjećaju bezvrijedno i nesretno

Svi roditelj za svoje dijete žele samo najbolje, ali moraju da shvate da to nije ono što oni misle, već što njihovi nasljednici žele.

Već kada postanu svjesna okoline, djeca zapažaju razne stvari, posebno što živimo u konkurentskom društvu. Nerijetko se desi da sami porede svoj izgled ili status porodice, ocjene u školi i sl. A tu stupaju na scenu roditelji koji misle da će time što svoje dijete upoređuju sa drugima i na račun toga mu govori razne opaske probuditi želju da budu bolji – nisu ni svjesni koliko greše! Skoro uvek takav stav izaziva negativne uticaje koji sprječavaju da mališani izrastu u samosvesne, zrele i uspješne ljude.

Inferiornost

Ako stalno svom djetetu govorite da se ugleda na nekog ko je vještiji u nekim stvarima od njega, počeće da se osjeća bezvrijedno. I sam će o sebi stvoriti sliku da nije dovoljno sposoban da nešto uradi, pa će sve svoje talente i interesovanja ugušiti u sebi. Umjesto da se razvija u tinejdžera koji je svestan svojih vrijednosti i mogućnosti, postaće inferiorna osoba i smatraće da su svi drugi bolji od njega.

Uništavate dječije samopouzdanje

Djeca kritike mame i tate shvataju vrlo lično. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako ih se stalno podsjećaju da nisu dovoljno dobra u odnosu na drugu djecu.

Neraspoloženje i gubitak motivacije

Kod mališana se može vidjeti da se osjećaju umorno, iscrpljeno, teskobno, i to sve zbog emocija koje bude u njima upoređivanja sa drugima. Srozava se motivacija da bilo šta urade i ni u čemu ne pronalaze zadovoljstvo. A nivo stresa samo raste, jer žele da ispune vaša očekivanja.

Osjećaj nepoželjnosti

Najlošije za pravilan razvoj djeteta je odvojiti ga od svoje autentičnosti i tjerati ga da bude ona verzija sebe koja se sviđa roditeljima, jer oni na taj način „liječe komplekse“ ili kroz svoje naslednike žele da ostvare sve što oni nisu uspjeli.

Odbacivanje u tako nježnim godinama, koje možda i nesvesno radite, vrlo je problematično za mentalno zdravlje mališana. Dobo zapamtite, tako vaspitavana osoba nikada neće moći da bude srećna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh