Posao

Otkaz za 1.500 taksista zbog lošeg znanja njemačkog

Počela primjena novog zakona, mnogi nisu ispunili uslove.

Taxi vozilo - Twitter

U kantonu Cirih u Švicarskoj čak 1.500 taksista ostalo je bez posla jer ne govore njemački jezik dovoljno dobro.

Početkom ove godine na snagu je stupio novi zakon prema kojem svi koji ne mogu da pokažu certifikat o poznavanju jezika na nivou B1, ne mogu da dobiju dozvolu da obavljaju posao taksiste.

To je potvrdio i predsjednik Udruženja taksista u kantonu Cirih Georg Botonakis, koji nije imao razumijevanja za taksiste koji su ostali bez posla.

– Kanton je prije četiri godine izvijestio taksi industriju o ovoj novosti – rekao je Botonakis.

Smatra kako su taksisti imali vremena da nauče njemački jezik.

Novim zakonom taksisti u kantonu Cirih dobiće licencu samo ako mogu da pokažu znanje njemačkog jezika najmanje na nivou B1.

Čak 1.500 taksista nije moglo da pruži ovaj dokaz i sada su ostali bez posla, pišu švicarski mediji, a prenosi Fenix magazin.

– Za neke je ova odluka bila iznenađujuća. Međutim, sami su krivi. Obavijestili smo ih o novom zakonu pre više od četiri godine – ponovio je Botonakis.

Prema njegovim riječima, činjenica da toliko taksista nije dobro poznavalo njemački jezik šteti taksi industriji, piše biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh