Posao

Među 100 najboljih izvršnih direktora dominiraju šefovi sa Bliskog Istoka

Generalni direktori s Bliskog Istoka imaju više novca, moći i odgovornosti nego izvršni direktori u drugim regionima.

direktor - ilustracija / biznis.ba

Oni su na čelu kompanija koje imaju monopolske pozicije u arapskom svijetu i lideri su na globalnim tržištima. Mnogi od ovih lidera nalaze se na čelu vladinih tijela ili su ministri.

Na trećoj godišnjoj listi 100 najboljih izvršnih direktora u svijetu, koju objavljuje magazin Forbes, 23 je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 19 iz Egipta, a 18 iz Saudijske Arabije. Najviše direktora je iz bankarskog sektora, njih 17, dok ih je iz građevine 14, a iz telekomunikacija devet.

Zemlje Bliskog istoka ulažu svoje suvereno bogatstvo u velika domaća preduzeća. Tako nastaju najveće banke u regionu, telekomunikacija preduzeća, kao i rudarske, industrijske i prije svega naftne i gasne kompanije. Posljednjih godina povećana su ulaganja u turizam i ugostiteljstvo.

Globalni događaji, kao što su FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine i klimatska konferencija COP28 u Dubaiju prošle godine, doprinijeli su rastućim korporativnim profitima. Glavni izvršni direktori sa Bliskog istoka fokusirali su se u 2023. godini na održivost, konsolidaciju i rast.

Saudijska Arabija posebno je investirala u različite sektore. Ubrzana korporativizacija podstakla je ekonomije, a konsolidacija državnih kompanija dovela je do pojave većih korporacija. Mnogi veliki IPO u regionu također su doprinijeli vrijednosti kompanija.

Prvi među izvršnim direktorima na najnovijoj listi je šef najveće svjetske naftne kompanije Saudi Aramco iz Saudijske Arabije Amin Naser. U novembru prošle godine vrijednost kompanije procijenjena je na 2.200 milijardi dolara. Vrijednost njegove lične imovine procijenjena je na oko 50 miliona dolara.

Na drugom mjestu je Sultan Al Džaber iz UAE, koji se nalazi na čelu državne energetske kompanije ADNOC. Al Džaber je ministar industrije i napredne tehnologije u svojoj zemlji, a bio je predsjedavajući na nedavno održanoj klimatskoj konferenciji COP28. Vrijednost njegove lične imovine procijenjena je na 2,41 milion dolara, prenosi Bankar.me.

Na trećem mjestu je Ahmed bin Saed Al Maktoum, šef najveće aviokompanije u svijetu, Emirates Airline & Group. On je također direktor aerodroma u Dubaiju, kao i kompanije Dubai Holding. Emirates je ostvario prihod od 32,6 milijardi dolara u prošloj fiskalnoj godini, dok je imovina aviokompanije procijenjena na 46,9 milijardi dolara.

Kompanije koje vodi 100 najboljih izvršnih direktora koji su uvršteni na listu zajedno vrijede više od 5.000 milijardi dolara, dok su direktori u 2022. godini ostvarili prihod veći od 1.000 milijardi dolara, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh