Posao

Pet najboljih zemalja za digitalne nomade i jedna najgora koja se nalazi u Evropi

U moderno vrijeme, rad na daljinu uopće nije toliko neobična stvar, što je uvjetovalo pojavu digitalnih nomada.

Ilustracija - Indikator.ba

Baš zato, mnogi ljudi se odlučuju za rad na daljinu u kome mogu da žive u nekoj zemlji određeni period vremena, pa potom da se presele negdje drugdje.

Vize za digitalne nomade mogu se razlikovati od zemlje do zemlje. Najviše se razlikuju u visinu poreza koji se plaćaju, u dužini trajanja i iznosu minimalnih primanja.

Postoji nekoliko načina za dobijanje takvih viza, koji se već uveliko koriste, i postoji mnogo zemalja koje ih nude. Među najboljim u svetu i Evropi nalaze se Hrvatska, Rumunija i Malta.

Želite da se preselite u inostranstvo i probate rad na daljinu? Postoje desetine destinacija koje nude vize za takve radnike.

Koje su najbolje i najgore evropske zemlje za digitalne nomade?

VisaGuide, internet stranica koja se bavi vizama, sastavila je listu najboljih opcija za digitalne nomade i zemlje za rad na daljinu. Njihovi programi vam osiguravaju zakonsko pravo na život i rad u zemlji određeno vrijeme. Međutim, vize se mogu razlikovati u pogledu visine poreza, dužine trajanja i visine minimalnih prihoda.

Koja evropska država ima najbolju vizu za digitalne nomade?

Kako bi se rangirali programi digitalnih nomada, stranica VisaGuide je usporedila poreske politike, uključujući dužinu razdoblja bez poreza, trajanje vize i zahtjeve za minimalni prihod. Također su uzeti u obzir brzina interneta, troškovi života, globalna zdravstvena ocjena i turistička popularnost kako bi se utvrdile najbolje i najgore destinacije za digitalne nomade.

Španija je osvojila prvo mesto u svetu i Evropi. Njihova digitalna nomadska viza nudi razdoblje od šest mjeseci bez plaćanja poreza, nakon čega radnici moraju plaćati 15%, a zahtjeva minimalni prihod od 2.140 eura mjesečno.

Što se tiče načina života, Španija ima jednu od najvećih brzina interneta i najvišu ocjenu zdravlja. Troškovi života iznosili su 673 eura mjesečno, što zemlju stavlja na visoko prvo mesto, navodi Euronews.

Rad na daljinu zavisi od raznih faktora

Rumunija je zauzela drugo mesto u Evropi zahvaljujući najvećoj brzini interneta od svih ispitanih zemalja i najnižim mjesečnim troškovima života od 539 eura. Međutim, viza dolazi sa visokim zahtjevima minimalnog prihoda čak od 3.300 eura.

Na petom mjestu u svetu i trećem u Evropi je Hrvatska, koja ne stoji dobro po pitanju brzine interneta, ali ima odlične uvjete za rad. Potrebni mjesećni prihodi za rad su 2.539 eura mjesečno i ukupni mjesečni troškovi života iznose 686 eura.

Malta, još jedna zemlja s dobrim programom oslobađanja od plaćanja poreza, traži minimalni prihod od 2.700 eura. Troškovi života ovdje su malo viši i iznose 781 euro mjesečno, pa se Malta nalazi na četvrtom mjestu.

Ako želite da se preselite na Island, morate pronaći posao sa minimalnim mjesečnim prihodom od čak 7.000 eura. Ovaj uslov, zajedno sa visokim troškovima života od 1.181 eura mjesečno, stavlja zemlju na 36. mesto u svetu i pretposljednje mesto u Evropi.

Kipar je najgora zemlja u Evropi za digitalne nomade

Pretposljednji u svetu i posljednji u Evropi je Kipar. Državni program digitalnih nomada zahtjeva od radnika da plate 20 do 35% poreza nakon šestomjesečnog razdoblja bez poreza. Također ima visoki uvjet minimalnog mjesečnog prihoda od 3.500 eura. Osim toga, ova zemlja ima jednu od najmanjih brzina interneta u Evropi, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh