Posao

Trava nije uvijek zelenija kod komšije – Švicarskoj nedostaje i do 15,000 medicinskih sestara

Ne, ne radi se o Njemačkoj, ni o nekoj drugoj zemlji koja je često u centru pažnje kada je riječ o izazovima zdravstvenog sistema.

Medicinska sestra - Blogspot

Ovaj put fokus je na Švicarskoj, zemlji koja se suočava sa značajnim nedostatkom medicinskih sestara – problemom koji nije nastao tek sa pandemijom COVID-19.

Švicarska, zemlja poznata po visokom standardu života i efikasnom zdravstvenom sistemu, suočava se sa krizom koja potresa temelje njenog zdravstvenog sektora. Medicinske sestre, kojima su tokom pandemije građani, baš kao i kod nas u BiH, apluadirali s balkona tokom lockdowna, sada traže konkretne akcije za rješavanje problema s kojima se suočava njihova profesija, javlja forbes.

Švicarski zdravstveni sistem se nalazi u velikoj krizi što je i očigledno po vijestima koje skoro svakodnevno stižu iz te zemlje. Swiss Times izvještava da je upražnjeno čak 15 hiljada radnih mjesta za medicinske sestre, piše forbes.

Svakog mjeseca, skoro 300 medicinskih sestara u Švicarskoj daje otkaz, uglavnom zbog loših uslova za rad. Ovo predstavlja veliki izazov za tamošnje bolnice. Stres, niske plate, i nemogućnost usklađivanja privatnog i profesionalnog života su među glavnim razlozima za napuštanje posla.

Istraživanja koja je citirao lokalni novinski portal swiss.info pokazuju da 36% mladih medicinskih sestara starosti između 20 i 24 godine napusti profesiju tokom prvih nekoliko godina rada.

U gradovima poput Bazela, Berna, Chura, Delsberga, Neuchâtela, Oltena, St. Gallena, Winterthura i Zuricha, medicinske sestre su prezentovale svoj “lijek” za nedostatak. Organizovale su proteste, održavale govore i preplavile su gradove informativnim štandovima. Njihovi sindikati zahtijevaju pet hitnih mjera, uključujući značajno povećanje plata, povećanje bonusa i kompenzacije za kratkoročne promjene u rasporedu dužnosti.

Što stvar čini još gorom je što se situacija pogoršava uprkos inicijativi za njegu usvojenoj 2021. godine. Medicinsko osoblje poziva zakonodavce da ozbiljno shvate narodni mandat i djeluju odmah.

Međutim, za razliku od vlasti u BiH, švicarske vlasti žele da riješe ovaj problem pa su tako poduzele inicijativu. Savezna vlada će do 2024. godine i to u periodu od osam godina isplatiti 470 miliona švicarskih franaka (skoro 490 miliona eura) za obuku medicinskog osoblja.

Kantoni će morati doprinijeti istim iznosom. Cilj je poboljšati uslove rada medicinskog osoblja kako bi se smanjio broj onih koji prerano napuštaju profesiju. Predstavljanje nacrta zakona planirano je za proljeće 2024. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh