Posao

Da li i dalje imati zanat znači imati i “hljeb u rukama”?

Zanatska zanimanja posljednjih godina privlače sve veći broj svršenih osnovaca.

Pravljenje hljeba - ILUSTRACIJA/PIXABAY/RACHH

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ove godine na zanatska zanimanja upisano je 627 učenika, što predstavlja značajno povećanje. Iz škola navode da oni najbolji nakon završenog zanata posao ne čekaju ni 15 dana, piše BHRT.

Nikola Dragičević iz Srebrenice drugi je razred srednje škole. Odmah nakon završetka osnovne škole odabrao je pekarski smjer i odlučio da zanat bude njegov posao.

NIKOLA DRAGIČEVIĆ, učenik II razreda, smjer pekar

“Da bi završio ovu školu, da mogu da nastavim dalje da radim ovaj posao, naučili smo da pravimo pekarske proizvode, hljeb kifle…”

Slično je i sa Draganom Tomašević koja se odlučila za smjer prehrambenog tehničara. Za tri godine srednje škole, savladala je brojne vještine koje će joj, nada se, donijeti siguran posao.
DRAGANA TOMAŠEVIĆ, učenica III razreda, smjer prehrambeni tehničar

“Do sad smo radili u radionici i sad u 3. i 4. godini idemo u firme, radimo, a u školi imamo mini radionicu, mljekaru i pekaru i tu pravimo naše proizvode. Imamo i farmu s koje donosimo mlijeko.”

Iz Privredne komore regije Bijeljina ističu da su promocija zanata, ali i podrška unapređenju praktične nastave dale rezultate. Jedna od tih aktivnosti je i Sajam zanata i deficitarnih zanimanja.

SLAVICA MARKOVIĆ, direktor Privredne komore regije Bijeljina

“Mi dodjeljujemo sredstava koju će škole koristiti za nabavku opreme za obavljanje praktične nastave u kabinetima u svojim školama, da približimo i ova zanimanja djeci koja planiraju upis u srednje škole i zato smo odlučili da organizujemo ovu aktivnost.

Na smjerovima deficitarnih, zanatskih zanimanja u srednjim školama u Semberiji posljednjih godina traži se mjesto više, a oni najbolji posao dobijaju odmah nakon napuštanja školskih klupa.

ALEKSANDAR MATIĆ, direktor Srednje stručne škole Janja

“Na 24 mjesta kuvara i konobara, mi smo imali 42 prijave što je najbolji pokazatelj da tržištu nedostaje kadra za ovu regiju, a i šire. Nakon završetka školovanja u roku od 15 20 dana budu razgrabljeni na tržištu od naših hotela, od hotela u hrvatskom primorju, Slovenija, Prag čak imamo 5, 6 učenika da je otišlo.”

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ove godine na zanatska zanimanja upisano je 627 učenika, što je značajno povećanje u odnosu na ranije. (BHRT)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh