Posao

TRIK NA RAZGOVORU ZA POSAO: Ko ga položi, dobija posao

Nevjerojatni testovi koje koriste današnji poslodavci

Razgovor za posao - Ilustracija/Srednja.hr

Australac Trent Ines je godinama bio direktor jedne firme koja se bavi softverima, pa je često imao priliku zapošljavati nove ljude. Trik koji je izmislio – pomogao mu je u izboru kandidata, a nije povezan sa znanjem i sposobnošću, nego o tome bi li se osoba uklopila u tim. Ovo je samo mali primjer u moru nevjerojatnih testova koje koriste današnji poslodavci.

“Kad bi neko došao na razgovor za posao kod mene, uvijek bih mu pokazao kancelariju i doveo ga do kuhinje. Nekako bi uvijek iz kuhinje ta osoba izašla s pićem. Nakon što prihvati kafu, kandidat se vraća na mjesto intervjua. Tokom intervjua, kandidat će postupno ispijati svoju kafu, sve do kraja intervjua. Na kraju razgovora posmatrao sam šta će kandidat učiniti sa svojom šoljicom”, rekao je bivši direktor.

Ines je objasnio o čemu uvijek razmišlja na kraju ovih intervjua: “Želi li ta osoba odnijeti tu praznu šoljicu nazad u kuhinju?”

Odgovor na ovo se u potpunosti temelji na kandidatovim postupcima, koji također uveliko određuju vjeruje li Ines da je to prava osoba za posao.

“Možete razviti vještine, možete steći znanje i iskustvo, ali sve se zapravo svodi na stav, a stav o kojem govorimo je koncept „operi svoju šoljicu kafe“. Stvarno želite biti sigurni da imate ljude koji imaju pravi osjećaj odgovornosti za svoje postupke, poštovanje prema drugima i timski rad u kolektivu.” prenosi Glamblam


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh