Posao

Nijemci sve kasnije odlaze u penziju

Građani Njemačke sve kasnije odlaze u penziju, a prema pisanju ekonomskog nedjeljnika Virtšaftsvohe, muškarci u Njemačkoj su prošle godine u prosjeku odlazili u penziju sa 64,4 godine života.

U 2021. godine je ova broj iznosio 64,1, dok su u 2001. godini odlazili u penziju znatno ranije, u prosjeku sa 62,4 godine života.

Trend je prisutan i kod žena, pošto su Njemice 2001. godine odlazile u penziju sa 62,5 godine, u 2021. godini sa 64,2 godine, a prošle godine sa 64,4 godine.

Njemački penzioneri, prenosi Tanjug, istovremeno primaju penzije tokom družeg vremenskog perioda zbog toga što se ljudski životni vijek u međuvremenu produžio. Njemice u prosjeku primaju penziju 22,2 godine, a Nijemci 18,8 godina.

Prije deset godina, Njemice su primale penzije u prosjeku godinu dana kraće, a Nijemci čak dvije godine kraće – 16,7 godina, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh