Posao

Više od 50 posto poslodavaca u Francuskoj ne planira koristiti umjetnu inteligenciju

Više od polovine francuskih poslodavaca reklo je da ne koristi umjetnu inteligenciju (AI) i da to ne planira u budućnosti..

Vještačka inteligencija - Pixabay

Više od polovine francuskih poslodavaca reklo je da ne koristi umjetnu inteligenciju (AI) i da to ne planira u budućnosti, pokazali su rezultati ankete koju je provela francuska agencija za traženje posla Pole Emploi.

Među onima koji ne koriste AI, 78 posto je reklo da njihova aktivnost nije kompatibilna sa tehnologijom. Još jedna trećina poslodavaca koji ga ne koriste izjavila je da im nedostaju vještine za to, a skoro svaki treći je rekao da nema finansijskih sredstava.

Oko 15 posto poslodavaca koji ne koriste umjetnu inteligenciju reklo je da se “plaše tehnologije”. U međuvremenu, otprilike 35 posto poslodavaca reklo je da već koristi umjetnu inteligenciju ili je u toku njeno uvođenje.

Anketirano je 3.000 kompanija sa deset ili više zaposlenih telefonom u maju 2023. godine. Sektori koji će najvjerovatnije koristiti umjetnu inteligenciju uključuju poljoprivredu, industriju, finansije i trgovinu.

Kompanije sa više od 200 zaposlenih češće će koristiti tehnologiju, pokazala je anketa. Oko 73 posto poslodavaca koji koriste ovu tehnologiju reklo je da ima pozitivan efekat na rad zaposlenih.

AI se najčešće koristio u računovodstvu, komunikaciji i ljudskim resursima, pokazala je anketa. Međutim, mnogi su izrazili zabrinutost da bi tehnologija mogla zamijeniti radna mjesta, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh