Posao

Cijenu današnjeg odbacivanja glasanja o akcizama će platiti građani

Uprkos nastojanjima SDP-ovog delegata u Domu naroda Denisa Bećirovića, koji je zajedno sa četvero kolega delegata sazvao hitnu sjednicu sa ciljem ukidanja Zakona o akcizama, entitetskim glasanjem hitna procedura nije usvojena i nije došlo do glasanja u drugom krugu.

SDP BiH - nezavisne

Ponovo su ključnu ulogu odigrala 4 delegata SNSD-a, a kojima je SDA dala taj broj delegata, dok Bakir Izetbegović kao dio kolegija nije ni prisustvovao sjednici. Cijenu su platili građani, koji će morati čekati redovnu sjednicu Doma naroda PS BiH i kupovati po trenutnim cijenama.

SDP je nebrojeno puta ponovio koliko sve građane košta isporučena blokada Doma naroda, a sada se ta blokada direktno prelama preko cijena goriva i živućih namirnica, odnosno, leđa građana. Zbog odbacivanja hitne procedure akcize još uvijek ostaju na snazi, ali će SDP-a sa partnerima sigurno insistirati na ukidanju akciza na gorivo i u narednom periodu.

Da su se delegati Doma naroda vodili interesom građana, već danas je mogla biti donesena odluka koja bi građanima uštedila do 25 KM po rezervoaru goriva. Međutim, politikantsko pozivanje na poslovnik, iste one političke opcije koja redovno opstruira rad organa države Bosne i Hercegovine, poslužilo je samo za odugovlačenje o glasanju, jer je očito opstrukcija ove tačke dnevnog reda dogovorena ranije. Za posljedicu će ispaštati svi građani, svih nacija, uključujući i one koji se zaklinju da brane nacionalni interes svog naroda.

Pozivamo građane da izvrše pritisak, zajedno sa našim aktivnostima, kako bi prijedlog SDP-a BiH iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bio usvojen na narednoj sjednici. Također, pozivamo delegate Doma naroda BiH da stanu ispred građana i objasne zašto im nameću veće cijene goriva i lančano cijena svih drugih namirnica, kada smo dokazali da se može korigovati cijena goriva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh