Posao

Ova firma počela je raditi samo 4 dana sedmično, rezultati su iznenadili mnoge

“Sam prihod je porastao za 46 posto, a zadržavanje osoblja je od 72% do 88%. Osoblje je sretno, a firma uspijeva i nadamo se da će naša studija slučaja pomoći drugim kompanijama da budu dovoljno hrabre za to”

firma u Australiji -Fokus.ba

Jedna firma u Australiji uvela je tri slobodna dana u sedmici i već nakon mjesec dana primijetila goleme promjene. Medijska agencija Versa iz Melbournea dospjela je u svjetske medije zbog produženog odmora koji ima svake sedmice, a njihovi nadređeni kažu da je model apsolutno uspio, prenosi “Index“.

Zaposlenici Verse osim subote i nedjelje imaju slobodnu i srijedu.

Generalni direktor Jonny Clow rekao je za LADbible: “Mi doslovno zatvaramo ured u srijedu, što našem timu omogućava da u život uklopi vrijeme za porodicu, sport ili spavanje a da ne mora sve to stisnuti u vikend.

Četverodnevnu sedmicu je direktorica Kath Blackman testirala u julu prošle godine i apsolutno se oduševila.

Nakon što je isprobala puno fleksibilnih aranžmana koji nisu uspjeli (ljudi uzimaju toliko različitih slobodnih dana da je time nemoguće upravljati), Kath je shvatila da može stvoriti slobodan dan za sve. Srijeda ima smisla jer je sredina sedmice. Stvorili smo model ‘dvije male sedmice’ i on odlično funkcionira“, kaže Clow.

To je prošlo toliko dobro da se jedan mjesec pretvorio u tri, koji su se pretvorili u šest, a na kraju je prošlo više od godinu dana, ali to je još uvijek proba. Ljudima jasno stavljamo do znanja da ako prestane funkcionirati, prestat ćemo to raditi, i to zadržava ljude motiviranima da rade“, nastavlja i dodaje da su je zaposlenici presretni.

Sam prihod je porastao za 46 posto, a zadržavanje osoblja je od 72% do 88%. Osoblje je sretno, a firma uspijeva i nadamo se da će naša studija slučaja pomoći drugim kompanijama da budu dovoljno hrabre za to“, zaključio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh