Posao

POSAO SNOVA? Ovo je prilika da živite i zarađujete u Švedskoj, a da NE RADITE NIŠTA cijelog života!

Počevši od 2025. godine svako će moći da se prijavi za šansu za posao kakva se javlja jednom u životu – bukvalno.

Ležanje na klupi - Blic.rs

Ova pozicija omogućava poštenu početnu platu, sa godišnjim povećanjem plata koje se podudaraju sa onima za radnike u švedskoj vladi, godišnji odmor, čak i penziju, a posao je vaš sve dok ga obavljate. A šta treba da radite? Pa sve što poželite, sve dok se nalazite na vašem radnom mjestu i pored toga ne radite nešto drugo što se plaća, piše “Blic“.

Svakog jutra izabrani radnik treba da otkuca svoju karticu na željezničkoj stanici Korsvegen, koja je trenutno u izgradnji u Geteborgu, u Švedskoj, i time će se upaliti niz fluorescentnih svjetala.

Osim toga, ‘radno mjesto nema nikakve dužnosti ili odgovornosti osim činjenice da se posao treba obaviti u Korsvagenu. Šta god zaposleni odluči da radi, to će biti njegov posao’ navodi se u opisu posla.

Zaposleni takođe može da izabere kako će biti javno vidljiv ili anoniman kada počne sa radom. Projekat “Vječno zapošljavanje” je zamisao švedskog umjetničkog dvojca Simona Goldina i Jakoba Senebija, koji često prenose ekonomiju stvarnog svijeta u vrtoglav, čudan novi oblik umjetnosti. Za ovaj projekat oni ulažu nagradu od švedske javne agencije za umjetnost u saradnji sa Švedskom upravom za saobraćaj – oko 650.000 dolara. Tim novcem su formirali fondaciju za “Vječno zapošljavanje”, koja će povećati početnu sumu i formirati odbor za odabir i plaćanje zaposlenog, navodi “Atlas obskura”

Svako na svijetu se može prijaviti, a “fondacija će biti poslodavac jednakih mogućnosti”, kažu Goldin i Seneb.

A kada se zaposleni penzioniše ili odluči da ode, odbor će izabrati drugog.

Zaposleni bi trebalo da počne sa poslom 2026. godine i da prima platu od oko 2.312 dolara mjesečno.

– Suočeni s masovnom automatizacijom i vještačkom inteligencijom, predstojeća prijetnja/obećanje je da ćemo svi postati produktivno suvišni. Svi ćemo biti “zaposleni na Korsvegenu” kako se čini – kažu oni.

Finansiranje da se obezbjedi godišnja plata je dovoljno da traje 120 godina, uprkos imenu umjetničkog projekta, “Vječno zapošljavanje”. Goldin i Senebi su stvorili fondaciju kako bi izbjegli plaćanje poreza na novčanu nagradu, na taj način maksimizujući potencijalnu dužinu instalacije.

Umjetnički projekat je dobio kritike među političkim klasama, koji su optužili Goldina i Senebija da “koriste finansijski realizam da se rugaju transcendentalnim dostignućima države blagostanja” ili da “troše novac poreskih obveznika”, dok su drugi jednostavno opisali čitav pokušaj kao “glupost”, piše “CTPost”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh