Posao

Njemački poslodavci: Bh. radnici su najpoželjniji i najbolji strani radnici

U Njemačkoj su vršene provjere i do sada se nisu pojavili slučajevi krivotvorenih diploma, kazao je Bandić

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na čelu sa direktorom Muamerom Bandićem, boravi u posjeti Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke s ciljem provjere statusa radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj.

– Bh. radnici su prema riječima poslodavaca u Njemačkoj jedni od najpoželjnijih i najboljih stranih radnika, te su poslodavci izuzetno zadovoljni njima, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH i dodao:

– Mi od 2013. godine posredujemo u zapošljavanju medicinskog kadra sa srednjom stručnom spremom u Njemačku i do sada je posao putem nas dobilo 4.710 radnika. Njihova iskustva su pozitivna i kako su poslodavci zadovoljni radnicima, tako su i radnici zadovoljni uslovima rada. Ono što me posebno raduje jeste da se u potpunosti poštuje postojeći Dogovor o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u SR Njemačku na određeno vrijeme, zaključen između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke, te da do sada nije bilo problema između radnika i poslodavaca.

Prema njegovim riječima, Agencija je nakon pojave informacija o kupovinama lažnih diploma organizovala niz sastanaka s ciljem utvrđivanja da li je bilo slučajeva da su sa takvim diplomama radnici iz BiH odlazili u Njemačku.

– Vršene su provjere u Njemačkoj koje su pokazale da do sada nije bilo slučajeva da je neko sa krivotvorenom diplomom otišao na rad u Njemačku. Napominjem, da prema Dogovoru svi radnici iz BiH moraju proći proceduru priznavanja diploma, tako da je to još jedan od načina da se ovakve prevare spriječe, rekao je Bandić.

Ovu posjetu su, kako je istakao, iskoristili za razgovare o proširenju postojeće saradnje.

– U Njemačkoj postoji interes za polukvalifikovanom radnom snagom u oblasti sezonskih poslova u poljoprivredi, te postoji interes za drugim stručnim zanimanja sa srednjom školom. Uvažavajući situaciju na našem tržištu rada u smislu viškova i potreba za radnom snagom, dogovoreno je da u što skorijem vremenu njemačka strana dostavi nacrt budućeg dogovora o saradnji za zapošljavanje bh. radnika sa traženim zanimanjima. Konkretno to bi bila zanimanja iz tri oblasti: elektroničari, metaloprerađivači, te mehaničari za postrojenja za sanitarnu i klimatizacionu tehnologiju i grijanje. Daljnja procedura sada zavisi od toga koliko ćemo brzo iz Njemačke dobiti tačne opise zanimanja prema njihovim nastavnim planovima i programima, te ćemo ih onda uporediti sa našim nastavnim planovima i programima, kazao je Bandić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh