Posao

Četvrtina velikih preduzeća u EU koristi robote

Velika preduzeća koja zapošljavaju 250 ili više osoba mnogo više koriste robote u obavljanju svoje djelatnosti nego što je to slučaj sa srednjim i malim poduzećima, pokazalo je istraživanje Eurostata.

No image - Haber.ba

U 2018. godini u Evropskoj uniji 25 posto velikih preduzeća koristilo je robote, naspram 12 posto srednjih preduzeća koja zapošljavaju od 49 do 250 osoba, te pet posto malih preduzeća koja zapošljavaju od 10 do 49 zaposlenih, piše “Fena”.

Kompanije su češće koristila industrijske od servisnih robota. Industrijski roboti najčešće su se koristili u proizvodnom sektoru, dok su se servisni roboti koristili u proizvodnji i trgovini na malo.

Preduzeća koja su koristila servisne robote koristila su ih uglavnom za sisteme upravljanja skladištima u 44 posto preduzeća, zatim za poslove čišćenja i zbrinjavanja otpada u 21 posto, te za montažne radove takođe u 21 posto preduzeća.

Najveći udio kompanija koja koriste industrijske ili uslužne robote zabilježen je u Španiji, i to 11 posto, Danskoj i Finskoj po 10 posto i Italiji devet posto.

Najmanji udio preduzeća koja u svojoj djelatnosti koriste robote zabilježen je na Kipru jedan posto, zatim Estoniji, Grčkoj, Litvaniji, Mađarskoj i Rumuniji po tri posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh