Energija

DRAMATIČNO: IZVOZ STRUJE IZ FEDERACIJE PAO ZA ČAK 60 POSTO

Izvoz struje iz Federacije u padu je i u februaru ove godine.

Dalekovod - Fena.ba

Izvoz struje iz BiH za prva dva mjeseca ove godine iznosio je 128,3 miliona KM, što je pad za skoro 52 posto u odnosu na isti period prošle godine, kada je taj izvoz bio 266,6 miliona maraka.

Riječ je, dakle, o padu za skoro 140 miliona KM koji je zabilježen u svega dva mjeseca. Ovaj pad pogodio je oba entiteta, ali više novca je izgubila Federacija BiH.

Izvoz iz FBiH za dva mjeseca bio je 54,6 miliona KM, što je za čak 60,5 posto manje u odnosu na isti lanjski period kada je taj izvoz bio 138 miliona maraka. Riječ je, dakle, o padu za oko 84 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Izvoz struje manji zbog toplije zime i nižih cijena

Glavne razloge ovolikog minusa svakako treba tražiti u toplijoj zimi te nižim cijenama električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na prošlu godinu.

No, ovaj pad se nadovezuje na unutrašnje probleme koje imaju elektroprivrede u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo da je Elektroprivreda BiH prošle godine poslovala s rekordnim gubitkom od čak 140 miliona maraka.

U svom trogodišnjem planu poslovanja, objavili su da ove i u naredne dvije godine namjeravaju poslovati pozitivno. No, sa ovakvim izvoznim bilansom, postavlja se pitanje da li će to biti moguće.

S druge strane, Elektroprivreda RS ostvarila je prošle godine rekordnu dobit od 144,8 miliona КM, dok je Elektroprivreda HZHB također poslovala s dobiti od 52,5 miliona KM, piše BiznisInfo.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh