Energija

Bosna i Hercegovina dobila novog lidera u energetskom sektoru

Tvrtka Lager iz Posušja jedna od najvećih u BiH kupila je još jednu tvrtku – AT Solar iz Bosanskog Grahovca, dosad u vlasništvu Aleksandra Aćimovca.

Solarna elektrana - Ilustracija

Velika domaća tvrtka postaje lider privatnog sektora kada je u pitanju proizvodnja energije. Tvrtka Lager iz Posušja, koja je jedna od najvećih tvrtki u Bosni i Hercegovini, kupila je još jednu tvrtku. Naime, Lager je postao vlasnik AT Solara iz Bosanskog Petrovca, čiji je prethodni vlasnik bio Aleksandar Aćimovac, piše BiznisInfo.ba.

Druga akvizicija
Kompanija AT Solar iz Bosanskog Petrovca ​​planira izgradnju tri solarne elektrane na području ove općine. Sve tri solarne elektrane pod nazivom AT1, AT2 i AT3 prema idejnom projektu imat će snagu od 20 MW.

Aktivni i u Hrvatskoj
Lager je investirao i izgradio najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj – VE ‘Krš-Pađene’ na području Grada Knina.
Lageru je ovo druga slična akvizicija ove godine. U srpnju ove godine objavili su preuzeli tvrtku Promondis Energy iz Sanskog Mosta koja je bila u vlasništvu istoimene njemačke kompanije čiji je vlasnik investitor Berthold Brentrup. Promondis Energy stoji iza projekta izgradnje solarnog parka Bjelajski Vaganac, vrijednog oko 60 milijuna eura.

Vlasnik Lagera je Milenko Bašić iz Posušja. Lager iz Posušja je tvrtka koja je zauzela visoko treće mjesto po neto dobiti, odnosno neto zaradi u 2022. godini u Federaciji BiH. Lani je ovo poduzeće zaradilo čak 64,9 milijuna maraka.

Lager je već niz godina regionalni lider u prodaji i servisu građevinskih strojeva i rudarske opreme te generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva. Osim toga, proteklih su godina započeli realizaciju nekoliko projekata u energetskom sektoru.

Između ostalog, Lager je investirao i izgradio najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj – VE “Krš-Pađene” na području Grada Knina. Lager posjeduje i veliki rudnik ugljena u Sanskom Mostu, zbog čega su se mještani nedavno bunili.

Cijene struje
Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana nećemo poskupjeti struju za kućanstva – ona će ostati ista, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Nikšić je pojasnio odluku Vlade FBiH kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom i što ona konkretno znači za građane i gospodarstvenike.

– Ovo je proces koji se odvija u dva koraka kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Kada to ovako kažete, zvuči pomalo alarmantno, ali zapravo govorimo o tome da imamo situaciju da je cijena električne energije koju isporučujemo niža od proizvodne, pa je sigurno da Elektroprivreda mora ući u proces povećanja cijena. Kretat će se u zakonskim okvirima do 20 posto povećanja, to je za gospodarstvo – kazao je Nikšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh