Energija

Viši ukrajinski vojni oficir ‘koordinirao’ sabotažu Sjevernog toka

Odlikovani oficir ukrajinske vojske koji je “povezan” sa obaveštajnom službom “odigrao je ključnu ulogu” i bio “koordinator” prošlogodišnjeg napada na gasovod Sjeverni tok, objavio je 11. novembra američki The Washington Post.

U izvještaju se navodi da je 48-godišnji pukovnik specijalnih snaga Roman Červinski “primio naređenja od više visokih ukrajinskih zvaničnika, koji su na kraju podnijeli izvještaj generalu Valeriju Zalužniju”, najvišem rangiranom ukrajinskom oficiru.

Washington Post citira ukrajinske i evropske zvaničnike i druge koji su “upoznati sa detaljma tajne operacije.” Červinski je, navodi ovaj medij, preko advokata odbacio optužbe da je umiješan u sabotažu.

Punjenja koja su eksplodirala na gasovodu u septembru prošle godine izazvala su ogromna curenja.

Zapadni zvaničnici su prvenstveno okrivili Rusiju za eksplozije koje su gotovo uništile dva gasovoda. Moskva je okrivila Sjedinjene Države i saveznike rekavši da nema razloga da dižu u zrak energetsku vezu koja je od vitalnog značaja za slanje zaliha na zapad.

Sjeverni tok je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma i snabjdeva milione Evropljana gasom.

Sjedinjene Države su godinama upozoravale da su gasovodi sigurnosni rizik za Njemačku i druge evropske nacije.

U julu su istražitelji koji su pokušavali riješiti neobjašnjive eksplozije koje su uništile gasovode Sjevernog toka u Baltičkom moru rekli da su pronašli tragove podmorskog eksploziva na njemačkoj jahti povezanoj s incidentom.

Otkrića koja su objavile danske, njemačke i švedske diplomate u pismu od 10. jula bila su mali, ali značajan razvoj događaja u misteriji uništenja gasovoda, koji se dogodilo 26. septembra 2022. na dnu Baltičkog mora.

Eksplozije su otkrivene jer je zaostali gas izbijao na površinu.

Gasovode je izgradila Rusija da bi gas dovela direktno u Njemačku i Evropu, zaobilazeći Ukrajinu, Poljsku i druge zemlje koje su imale neprijateljske veze sa Moskvom.

“Sve spekulacije o mojoj umiješanosti u napad na Sjeverni tok širi ruska propaganda bez ikakve osnove”, rekao je u pisanoj izjavi Červinski za Washington Post i Der Spiegel.

Pored ovog zabilježeni su i drugi napadi na energetsku i drugu infrastrukturu otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu u februaru prošle godine, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh