Energija

Nakon preuzimanja nova firma gradi VE Ivan-Sedlo

Firma Suzlon Wind Energy BH koja je više godina radila na projektu promijenila je naziv u Vjetropark Interwind Sarajevo

Nakon što je slovenska firma Interenergo Ljubljana kupila projekat vjetroparka Ivan Sedlo nedaleko od Sarajeva promijenjen je i naziv firme koja stoji iza projekta, izvještava Indikator.ba.

Firma Suzlon Wind Energy BH d.o.o. Sarajevo-Hadžići, koja je više godina radila na projektu i dovela ga do početka izvođenja radova, promijenila je naziv u Vjetropark Interwind d.o.o Sarajevo, Hadžići. Interenergo u firmi Vjetropark Interwind posjeduje udio od 97 posto, a Emina Delić ima 3 posto.

Firma Suzlon Wind Energy BH bila je u vlasništvu danske komanije Suzlon Wind Energy, a prodata je slovenskoj energetskoj kompaniji Interenergo u novembru prošle godine.
To se dogodilo nakon što je osnivač Suzlona indijski biznismen Tulsi Tanti preminuo 1. oktobra 2022. godine.

Gradnja vjetroelektrane Ivan-Sedlo počela je krajem septembra prošle godine poslije više od šest godina priprema. Tada je rečeno da se završetak radova očekuje za 18 mjeseci. Vjetropark će, kako je navedeno, imati pet vjetroturbina i ukupnu snagu od 25 megavata (MW), dok je očekivana godišnja proizvodnja 65,7 gigavat sati (GWh). Elektrana bi trebalo da bude na mreži 2025. godine.

Interenergo je dugo godina prisutan u energetskim projektima. Preko svoje banhalučke podružnice EHE izgradio je dvije male hdiroelektrane na rijeci Ugar MHE Zapeće i MHE Novakovići te jednu na rijeci Sani MHE Medna.

Firma je 2021. godine preuzela 60 posto vlasništva u preduzeću Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik, koja razvija projekt izgradnje vjetroelektrane kod Travnika na nadmorskoj visini od 1.805 metara.

Interenergo je dosad izgradio vjetropark u Jasenicama u Hrvatskoj, a trenutno sa firmom Trigal gradi još jedan u Sjevernoj Makedoniji.

Interenergo je jedno od najvećih slovenskih energetskih preduzeća, a od 2009. godine posluje u okviru austrijske Kelag grupe. Kako se navodi na njihovom sajtu trguju električnom energijom u 17 zemalja i na 14 međunarodnih berzi. Ulažu u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u šest europskih zemalja, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh