Energija

ASA grupacija dobila dozvole za građenje dvije solarne elektrane u Bosanskom Petrovcu

Mustafa Ružnić, premijer USK i Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona su predstavnicima ASA grupacije ….

Solarna elektrana - Ilustracija

zvanično uručili odobrenja za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2, obje instalisane nazivne snage po 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, a čija gradnja je planirana na području opštine Bosanski Petrovac, saopšteno je iz Vlade USK.

ASA grupacija, kroz ASA energiju kao nosioca poslova, 2020. godine izrazila je opredijeljenost za ulaganje u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, konkretno u izgradnju solarnih elektrana na području USK. U subotu, 17. decembra, su predstavnici grupacije zvanično preuzeli odobrenja za građenje.

Premijer Ružnić i ministar Alagić, zahvalili su predstavnicima investitora i poželjeli im uspješan rad na realizaciji projekta koji stavlja resurse obnovljive energije u svrhu razvoja i koji je ulaganje u energetsku sigurnost države kao i ulaganje u zaštitu okoliša a uz to donosi i dodatno poboljšanje privrednog ambijenta.

– Pored toga što smo USK doveli na korak do zavidne energetske stabilnosti kroz proizvodnju čiste energije, imamo i konkretne rezultate naših napora da potaknemo projekte proizvodnje čiste energije stvaranjem povoljnog okruženja za investicije. Krajina ima potencijale energije vjetra i sunca ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionindikator.skim ulaganjima u projekte izgradnje postrojenja a kojima prethodi dugotrajna pripremna procedura. Sa ovim, imamo odobrenu gradnju tri postrojenja a u završnim pripremama i dozvole za gradnju još tri solarne elektrane, također na području Bosanskog Petrovca – rekao je Ružnić, prenosi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh