BIZnews

Njemačka: Skup život za strane radnike

Njemački Savezni zavod za statistiku od danas pruža podatke o cijenama u 174 zemlje.

Njemačka zastava - Bild.de

Ovaj međunarodni program poređenja obuhvata robu i usluge za potrošnju domaćinstava, ali ne uključuje troškove kirija za stanove.

Prema informacijama Saveznog zavoda za statistiku, životni troškovi u Indiji i Egiptu su 2021. godine bili 67 odsto niži nego u Njemačkoj, što ih svrstava među zemlje sa najnižim troškovima života među glavnim zemljama porekla stranih radnika, prenosi Deutsche Welle.

U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu cijene robe i usluga su 60 odsto niže nego u Njemačkoj.

Državljani zemalja Zapadnog Balkana imaju lakši pristup njemačkom tržištu rada. U ovim zemljama troškovi života su značajno niži: u Sjevernoj Makedoniji su upola manji nego u Njemačkoj, dok su u Bosni i Hercegovini i Albaniji 41 odsto niži, a u Srbiji 39 odsto niži.

Posle Egipta, Tunis je bio najjeftinija zemlja na afričkom kontinentu u poređenju sa Njemačkom, sa cenama koje su bile 60 odsto niže. Slijede Gana i Senegal, gdje su troškovi života bili skoro upola manji nego u Njemačkoj. U Maroku su troškovi života bili 44 odsto niži.

Potrošači u Vijetnamu takođe žive znatno jeftinije nego u Njemačkoj, sa cijenama koje su 60 odsto niže. Radnici sa Tajlanda i Filipina živjeli su kod kuće uz troškove koji su upola manji.

U Kini su cijene bile 24 odsto niže nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, u Sjedinjenim Državama troškovi života su veći za sedam odsto, prenosi Bankar.me.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh