BIZnews

Konaković: BiH ima kapacitete i potencijale za ekonomski rast

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je danas na Sarajevo Business Forumu da je vrlo zadovoljan što ta konferencija i dalje u glavni grad BiH dovodi bivše, sadašnje i buduće lidere, kao i veliki potencijal realnog sektora iz svih dijelova svijeta.

Elmedin Konaković - fena

Dodao je da poslovo-investicijske konferencije poput te spajaju ljude iz čega se kasnije realizuju projekti od velike važnosti za bh. ekonomiju.

Konaković je naveo da su to ljepši dani bavljenja politikom kada uživamo u činjenicama da ekonomija BiH ima svoje kapacitete i potencijale.

– Danas smo na neki način proslavili mogućnost otvaranja pregovora s Evropskom unijom i čuli potvrdu koliko je to važno za BiH od onih koji razmišljaju o investiranju ovdje – istakao je Konaković.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović rekao je da je institucija na čijem je čelu već treću godinu zaredom ponosni strateški partner SBF-a, koji se etablirao kao najznačajniji investicijski forum u jugoistočnoj Evropi, prenosi Fena.

Naveo je da su Vlada KS i resorno ministarstvo jasno opredijeljeni za privlačenje novih investicija te su ove godine kroz godišnji Plan razvoja male privrede predvidjeli i poticaje za direktna strana ulaganja.

Mijatović je izrazio nadu da će broj aplikanata na javni poziv koji će objaviti u julu biti veliki, a ukoliko bude potrebe prvobitno odobrena sredstva od 350.000 KM mogu biti i uvećana.

Ovogodišnji 13. forum okupio je ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku saradnju.

SBF 2024. će traje dva dana, 22. i 23. maja, i uključivat će niz panela, radionica i prezentacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh