BIZnews

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj pala u aprilu

Na mjesečnom nivou je hrvatska inflacija u aprilu porasla za 0,7 odsto, usporivši u odnosu na martovskih 0,9 odsto.

Pixabay

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je u aprilu pala sa martovskih 4,1 odsto na 3,7 odsto, u skladu sa prethodnom preliminarnom procjenom, što znači da je stopa inflacije u toj zemlji najniža od septembra 2021. godine, objavio je danas hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), cijene hrane, pića i duvana su u aprilu porasle za 4,5 odsto međugodišnje, a cijene u sektoru usluga za 6,3 odsto.

Industrijski neprehrambeni proizvodi osim energije su poskupjeli za dva odsto u odnosu na isti mjesec lani, a energija za 1,1 odsto, navodi se na sajtu DZS, prenosi Tanjug.

Na mjesečnom nivou je hrvatska inflacija u aprilu porasla za 0,7 odsto, usporivši u odnosu na martovskih 0,9 odsto.

Ako aprilsku inflaciju u Hrvatskoj mjerimo harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji koristi Evrostat, ona iznosi 4,7 odsto međugodišnje.

Na mjesečnom nivou je hrvatska inflacija mjerena HICP porasla za jedan odsto, navodi se na sajtu Evrostata, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh