BIZnews

Microsoft ulaže 2.9 milijardi dolara u Japan

Američki tehnološki div Microsoft planira u sljedeće dvije godine uložiti 2.9 milijardi dolara u Japan…

Microsoft - Pixnio

Američki tehnološki div Microsoft planira u sljedeće dvije godine uložiti 2.9 milijardi dolara u Japan, jačajući napore te zemlje u razvoju vještačke inteligencije i jačanju kibernetičke odbrane pred kineskim i ruskim prijetnjama.

Objava Microsoftovih planova u utorak koincidira s posjetom japanskog premijera Fumija Kišide Vašingtonu, čime se naglašava predanost Tokija da postane supersila vještačke inteligencije, izvijestila je francuska novinska agencija “AFP”.

“Ovo je najveća Microsoftova investicija u 46-godišnjoj istoriji u Japanu”, rekao je predsjednik Microsofta, Bred Smit koji se u utorak sastao s Kišidom. Dodao je da su ta ulaganja ključni sastojci Japana za izgradnju snažnog ekosistema vještačke inteligencije.

Microsoft se takođe obavezao uložiti u obuku tri miliona japanskih radnika u vještinama vještinama inteligencije u sljedeće tri godine.

Takođe je najavio otvaranje svog prvog Microsoft Research Asia laboratorija u Tokiju, koji će se baviti vještačkom inteligencijom i robotikom.

Američka kompanija takođe je otkrila planove za saradnju s japanskom vladom na jačanju kibernetičke sigurnosti zemlje nakon porasta broja hakovanja i upada u računarske sisteme. “Priroda prijetnji kibernetičkoj sigurnosti postala je sofisticiranija. Vidimo to posebno u Kini i Rusiji, a vidimo i sve više zlonamjernog softvera širom svijeta”, rekao je Smit za “Nikkei” medije.

Microsoft je postao glavni igrač u napretku vještačke inteligencije svojim partnerstvom s proizvođačem chatbota ChatGPT OpenAI, pretekavši Apple kao najveću svjetsku kompaniju po tržišnoj kapitalizaciji, navodi “AFP”, a prenosi “SeeBiz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh