BIZnews

Njemačka ekonomija još uvijek značajno zavisi o Kini

Njemačka privreda još uvijek uveliko zavisi o Kini u snabdijevanju nizom proizvoda i sirovina, uprkos nastojanjima da se okrene drugim tržištima, pokazalo je u utorak istraživanje ekonomskog instituta DIW.

Njemačka - Manager.ba

Njemački uvoz iz Kine smanjio se u 2023. godini gotovo za petinu, ali udio grupe proizvoda koji čine više od polovine uvoza, uključujući hemikalije, računara i solarne ćelije, gotovo je nepromijenjen, utvrdio je Njemački ekonomski institut.

Ovisnost o uvozu nekih kategorija proizvoda, poput lijekova i rijetkih minerala, poput skandija i itrija, čak se povećala.

“Zato se još ne vide naznake jasnog strukturnog smanjenja rizika, definisanog kao kontinuirani trend u smjeru značajnog pada uvoza”, zaključak je istraživanja.

Otprilike 70 grupa proizvoda uklonjeno je sa spiska robe koju je Njemačka uglavnom nabavljala u Kini, ali zamijenile su ih druge grupe pa je ukupna brojka tek neznatno niža nego u 2022., kliznuvši s 213 na 200 grupa proizvoda.

Studija je objavljena uoči ovosedmičnog putovanja kancelara Olafa Šolca u Kinu. Pratiće ga predstavnici kompanija koje traže pravedniji pristup kineskom tržištu. Evropa istovremeno strahuje od vala jeftinog kineskog uvoza.

Šolc će sa sobom povesti izvršne direktore Siemensa i Mercedesa i grupu ministara, potvrđujući kontinuirano važnu ulogu kineskog tržišta za njemačke privrednike.

To je prvo Šolcovo putovanje u Kinu od prošlogodišnjeg usvajanja strategije koja predviđa “smanjenje rizika” kroz smanjenu ekonomsku izloženost drugoj po veličini svjetskoj privredi, ali bez konkretnih mjera i obavezujućih ciljeva, primjećuje “Reuters”, a prenosi “SeeBiz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh