BIZnews

Njemački poljoprivrednici sve skloniji ekološkoj proizvodnji

Ekološka, održiva, organska – koji god pridjev za tu vrstu poljoprivrede neko izabrao, njemački seljaci ga sve češće prisvajaju, pokazuju novi podaci nacionalnog zavoda za statistiku.

nezavisne.com

Prošle godine se oko 28.700 poljoprivrednih imanja pridržavalo pravila ekološke proizvodnje, oko 10 odsto više nego 2022.

Danas se, prema tome, organskom i sličnom proizvodnjom bavi 11 odsto poljoprovrednih gazdinstava u Njemačkoj, naveo je srijedu Destatis.

U usponu je i ekološki uzgoj stoke, prošle godine po stopi od 12 odsto, tako da sada od 161.700 farmi koje gaje stoku i živinu broj time se bavi njih 19.200.

Ujdeno se proširilo i obradivo zemljište posvećeno organskoj proizvodnji: Udio toga je od 2020. porastao sa 9,6 na 11,2 odsto od ukupno 16,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Njemačkoj.

Veličina imanja nove ili tradicionalne proizvodnje nadalje je slična – ekološka imanja se u prosjeku prostiru na 66,7 hektara, a tradicionalna individualna imanja na 65, piše b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh