BIZnews

Njemačka: Pet velikih kompanija koje su doživjele bankrot

Talas stečajeva kosi Nemačku već godinama. Kriza je počela sa pandemijom corona virusa, a kasnije se samo produbila.

Njemačka zastava - Bild.de

Neke od najvećih kompanija nisu mogle da izdrže visoku inflaciju, iz dana u dan sve je više onih koje podnose zahtjev za stečaj.

Broj zatvorenih firmi iz dana u dan sve je veći, neke su stare čak i više od jednog vijeka. Iako je Njemačka jedna od najvećih svjetskih ekonomija, kriza ni nju nije zaobišla. Stručnjaci u Nemačkoj nisu optimisti, prenose njemački mediji.

U posljednjih deset dana više od 5 kompanija podnijelo je zahtjev za stečaj. Stručnjaci kažu da je sve to posljedica pada kupovne moći potrošača, inflacije… Sve industrije su na udaru i trenutno nema pošteđenih.

Elephant Gin

Alkoholna pića uglavnom nisu jeftina, a kada se tome dodaju inflacija i rastući troškovi života, upravo su ona prva na kojima potrošači štede. Izgleda da je jedan relativno mladi njemački brend, Elephant Gin, pogođen upravo kulminacijom tih činioca, a njemački mediji pišu da je kompanija u stečaju. Zahtev za stečaj podnijet je Okružnom sudu, a advokat Gordon Gajzer imenovan je za privremenog stečajnog upravnika. On sada želi da pronađe investitora za kompaniju, piše WirtschaftsWoche, a prenosi Indeks. Tesa i Robin Gerlač, osnivači Elephant Gina, željeli su svom džinu da daju afrički prizvuk. Naime, 15 posto prodajne cijene svake flaše bilo bi donirano projektima zaštite slonova. Kompanija tvrdi da je na ovaj način već donirala milion eura.

Breckle

Njemačka kompanija “Breckle” je nedavno proizvodila oko 3.000 madraca dnevno u ogromnoj fabrici. Ali sada je grupa podnijela zahtjev za bankrot. Proizvođač je u krizi, navode njemački mediji. Proizvođač madraca “Breckle” iz Donje Saske je podnio zahtjev za bankrot. Prema pisanju medija, “Breckle GmbH Märzeten GmbH” i “Lapur GmbH” navodno su podnijeli zahtjev za nesolventnost sudu u Göttingenu. Proizvodni pogon Northeim jedna je od najvećih fabrika madraca i kreveta u Evropi. Veličine je 80.000 kvadratnih metara. Rainer Eckert za sada je imenovan za stečajnog upravnika, a proizvodnja će se nastaviti uprkos stečaju. Zaposleni su o tome obavješteni u ponedeljak ujutru.

Gravis

Nakon 38 godina, njemački trgovački lanac elektronikom Gravis, najpoznatiji kao Appleov partner, zatvara svoja vrata. Bez posla ostaje oko 400 radnika.

– Nakon gotovo četiri decenije poslovanja kompanija za prodaju računara, Gravis, iz Berlina je pred stečajem. Trgovac elektronikom zatvoritće sve svoje prodavnice u Njemačkoj- potvrdio je portparol firme.

Nije poznato kada će se zatvoriti 37 poslovnica i online shop, ali sigurno je da će to biti do kraja godine. Kako je rekao potparol Gravisa, sve prodavnice u Njemačkoj zatvorit će se do 31. decembra.

Gravis posljednjih godina nije mogao da prati brzi razvoj online trgovine i promenjive potrebe potrošača. Firmu je prije nekoliko godina preuzela Freenetova podružnica Mobilcom-Debitel, ali ni to nije pomoglo Gravisu u poslovanju.

Od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno je oko 48.000 kompanija, a 6100 ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform.

Stručnjaci očekuju dalji loš trend.

Pekara Grau

Tradicionalni njemački lanac pekara Grau odlučio je da nakon 80 godina rada zatvori svoja vrata.

Njemački mediji pišu, kako je odluka o konačnom zatvaranju doneta nakon što je lanac jedno vrijeme bio u stečaju.

Tradicionalna njemačka pekara nakon 80 godina rada se trajno zatvara uprkos dugoj historiji firme i merama za spas, prenosi Feniks magazin.

Pekarski lanac Grau iz Stuttgarta postoji od 1939. godine. Oduvijek ga je karakterisao visoki kvalitet pekarskih proizvoda i jedinstvena korporativna filozofija. Na leto 2023, morala je da podnese zahtjev za stečaj.

Tada su mnogi smatrali da je kriva vlasnica Ines Grau, koja lanac pekara vodi već 37 godina. Bilo je tvrdnji da kompanija nastavlja da se širi iako nema dovoljno novca za postojeće poslovnice i radnike.

Mjere su, između ostalog, uključivale zatvaranje nekoliko poslovnica, unutrašnje restrukturiranje i prilagođavanje proizvoda. Grau je stoga vjerovala u novi početak. Ipak, stečajni upravnik zahtijevao je dalje mjere restrukturiranja, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh