BIZnews

Blagi rast inflacije u Sloveniji

Godišnja inflacija u martu je blago porasla. Životne su potrepštine u godinu dana poskupjele u prosjeku za 3.6 odsto, a u odnosu na februar za 0.2 procenta. Poskupljenje je rezultat sezonskog mijenjanja odjeće i obuće.

Pixnio

Zbog prestanka sniženja i prelaska na proljetno-ljetnu kolekciju, u martu je najviše poskupjela odjeća i obuća. Oni su mjesečnoj inflaciji pridonijeli s 0.5 odstotnih bodova. Odjeća je poskupjela 8.3 odsto, a obuća 5.7 procenata.

Poskupljenja motornih goriva dodala su 0.2 odstotna boda. U odnosu na februar benzin je poskupio 4.7 odsto, a dizelsko gorivo 3.8 procenata. Po 0.1 odstotni bod pridonijela su čak i poskupljenja vode i raznih stambenih usluga te ostala poskupljenja u martu.

S druge strane, inflacija je smanjena za 0.5 odstotnih bodova zbog nižih cijena aranžmana. One su na kraju zimske sezone bile jeftinije 14.3 odsto. Inflaciju su za 0.1 postotni bod smanjila još jeftinija kruta goriva i druge usluge vezane uz lična vozila, prenosi “SeeBiz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh