BIZnews

Industrijska proizvodnja u januaru veća za 1,7 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u januaru veća je za 1,7 posto…

Industrijska proizvodnja - Ekspresno.info

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u januaru veća je za 1,7 odsto u odnosu na decembar prošle godine, a u poređenju sa istim mjesecom 2023. godine bilježi pad od 6,4 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u januaru bila je veća za 7,2 odsto u odnosu na decembar prošle godine, energije za 4,3 odsto, kapitalnih proizvoda za 3,6 odsto, neetrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 odsto, a intermedijarnih proizvoda za 3,2 odsto.

U januaru ove u odnosu na isti mjesec 2023. godine proizvodnja energije veća je za četiri odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 4,6 odsto, kapitalnih proizvoda za 7,5 odsto, intermedijarnih proizvoda za 12,1 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,7 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u januaru u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom veća je za 4,1 odsto u odnosu na decembar lani, u vađenju rude i kamena za 2,5 odsto, a u prerađivačkoj industriji za 1,3 odsto.

U poređenju sa januarom prošle godine, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom bilježi rast od 4,9 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad od 7,6 odsto, te prerađivačkoj industriji za 8,2 odsto, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh