BIZnews

Inflacija na godišnjem nivou u BiH u januaru iznosila dva posto

Inflacija na godišnjem nivou u BiH u januaru iznosila dva posto…

U januaru ove, u odnosu na januar prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječni rast cijena hrane i bezalkoholnih pića iznosio je 2,9 posto, alkoholna pića i duhan u prosjeku su bili skuplji za 4,8 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 4,3 posto, zdravstvo za tri posto, komunikacije za 2,2 posto, rekreacija i kultura za 4,2 posto, obrazovanje za 1,9 posto, restorani i hoteli za 6,6 posto, te ostala dobra i usluge za 8,2 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su pale za 6,2 posto, a prevoza za 3,3 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru ove godine u odnosu na decembar prošle godine, u prosjeku su zabilježile rast za 0,2 posto.

Na mjesečnom nivou, u januaru u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 0,8 posto, alkoholnih pića i duhana za 0,5 posto, namještaja i uređaja za domaćinstvo za 0,1 posto, u odjeljku restorani i hoteli za 0,2 posto, te ostala dobra i usluge za 0,8 posto, prenosi Fena.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za tri posto, stanovanje i režijski izdaci za 0,3 posto, te zdravstvo i prijevoz za po 0,2 posto, piše biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh