BIZnews

Njemačka aviokompanija prošle godine udvostručila dobit

Njemački avionski prijevoznik Lufthansa prošle godine je zabilježio neto dobit od 1,67 milijardi eura, nakon što je prošle godine iznosio 791 milion eura. Povećanje dobiti u firmi pripisuju povećanoj potražnji za zračnim prijevozom.

Lufthansa - Airlineworld

Ovo je druga godina zaredom koju je Lufthansa završila s dobiti. Prije toga je, zbog ograničenja vezanih uz pandemiju covida-19, dvije godine bilježio gubitke.

Neto dobit avionske kompanije bila je malo ispod očekivanja analitičara koje je anketirao FactSet. Predviđali su dobit od 1,8 milijardi eura, prenosi SEEbiz.

Prihod Lufthanse lani je iznosio 35,4 milijarde eura, a godinu prije 30,9 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit (EBIT) porasla je na godišnjem nivou za 1,2 milijarde na 2,7 milijardi eura.

“Grupa Lufthansa ostvarila je treći najbolji finansijski rezultat u svojoj historiji u finansijskoj 2023. godini, zahvaljujući i dalje snažnoj potražnji za zračnim prijevozom i još jednom rekordnom rezultatu za Lufthansa Technik”, napisali su u saopćenju za javnost.

Prošle je godine avionskim prijevoznicima u vlasništvu Lufthanse putovalo ukupno 123 miliona putnika, što je 20 posto više nego godinu prije. U 2022. godini ukupno je 102 miliona putnika putovalo Lufthansom, Eurowingsom te Austrian, Swiss i Brussels Airlines, pokazuju danas objavljeni poslovni rezultati.

Lufthansa se uspješno oporavila od krize izazvane pandemijom, ali se i dalje suočava s brojnim izazovima, ističe AFP. Najveći od njih su niz štrajkova tamošnjih zaposlenika koji traže veće plaće i bolje uvjete rada, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh