BIZnews

Porast razine mora Evropu će stajati 872 milijarde eura

U svojoj simulaciji naučnici su kombinirali otprije poznate podatke o očekivanim učincima i ekonomskim gubicima.

stock-photo

Porast razine mora zbog klimatskih promjena Evropu će do 2100. godine stajati do 872 milijarde eura, a najugroženijima se smatraju dijelovi Italije, posebnosjeverne regije Emilia Romagna i Veneto, sjeverozapadna Francuska, Nizozemska, Danska, baltičke države i Poljska, pokazalo je novo istraživanje.

Ovo su rezultati studije koju je provelo Tehnološki Univerzitet u Delftu uz sudjelovanje Europskog instituta za ekonomiju i okoliš iz Milana i venecijanskogUniverziteta Ca’ Foscari, a objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Simulirali ekonomski učinak

Autori kažu da rezultati ukazuju na potrebu za provedbom ekonomskih politika specifičnih za određenu regiju čiji je cilj nastojati se uhvatiti u koštac s mogućim utjecajem porasta razine mora i na limitiranje štete.

U sklopu studije istraživači su simulirali moguć ekonomski učinak porasta razine mora na 271 evropsku regiju od sada do 2100. godine u sklopu scenarija koji uključuje visoke emisije onečišćujućih tvari, a ne sadrži najnovije mjere zaštite obala.

U svojoj simulaciji naučnici su kombinirali otprije poznate podatke o očekivanim učincima i ekonomskim gubicima koje je prouzročilo 155 poplava širom Evrope u periodu od 1995. do 2016. godine.

Italija najugroženija

Rezultati ukazuju na moguću štetu u vrijednosti i do 872 milijarde eura za područje Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva, no treba naglasiti da postoje velike razlike među pojedinim regijama.

Tako bi se Italija trebala naći među najteže pogođenim zemljama, dok bi unutrašnjost zemlje mogla ostvariti privrednu dobit zahvaljujući premještaju proizvodnje iz poplavljenih obalnih regija u kopnena područja.

Projekcije pokazuju i da bi ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i izgradnju mogla ublažiti ekonomske gubitke uz zanemariv trošak za cjelokupno evropsku privredu, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh