BIZnews

OVIM SE MALO KOJI GRAD U REGIJI MOŽE POHVALITI: Tešanj je najveći izvoznik različitih roba ali i kapitala!

Tešanj, koji ima 44.000 stanovnika, ne samo da je najveći izvoznik roba po “glavi stanovnika” nego je i najveći “izvoznik kapitala” među svim gradovima i općinama u BiH, čak i onim s višestruko većim brojem stanovnika.

Općina Tešanj ponovo se našla na listi evropskih mikrogradova budućnosti, koju redovno objavljuje američki časopis Financial Times.

Tešanj je zauzeo 4. mjesto, kao najbolja sredina iz Bosne i Hercegovine, a bolji od Tešnja su samo Limerick iz Irske, Ventspils iz Latvije te Panevezys iz Litvanije.

“Mi smo već jednom bili na toj listi zajedno s općinama Žepče i Teslić, kao regija. Bilo je to 2014. i 2015. godine, kada je to bilo iznenađenje, ali smo nakon toga imali stalni ekonomski rast te dobre sve druge parameter”, kazao je načelnik općine Suad Huskić, napominjući da je na listi bilo i gradova sa više od 100.000 stanovnika.

Ocjenjivan je ekonomski potencijal, ljudski kapital i stil života, ekonomičnost, povezanost, povoljnost za poslovanje te strategija direktnih stranih ulaganja.

“Naša općina ima oko 13.800 zaposlenih, a prošle je godine registrovano novih 236 poslovnih subjekata. Na početku ove, 2024. godine imamo ukupno 3.056 poslovnih subjekata.

Usporedbe radi, 2020. godine imali smo 2.630 poslovnih subjekata, odnosno imamo rast za 425 novih privrednih subjekata. Promet svih poslovnih subjekata u 2023. godini porastao je preko 20 posto te je iznosio 2,43 milijarde KM, dok je u 2022. godini bio 1.9 milijardi KM. Promet je rastao mnogo više nego u ostatku Federacije BiH i BiH. Broj zaposlenih je od 2020. godine povećan za 411 radnika te je na kraju 2023. godine iznosio 13.795”, dodao je Huskić.

No, načelnik Tešnja propustio je priliku istaknuti možda i najveći uspjeh poduzetnika iz Tešnja – širenje na bosanskohercegovačko, reginalno pa i evropsko tržište.

Tešanj, koji ima 44.000 stanovnika, ne samo da je najveći izvoznik roba po “glavi stanovnika” nego je i najveći “izvoznik kapitala” među svim gradovima i općinama u BiH, čak i onim s višestruko većim brojem stanovnika.

Na primjer, privatna firma iz Tešnja EURO ROAL (inače firma kćerka kompanije HIFA Oil) kupila je njemačku firmu LB Profile. HIFA Oil je premrežila cijelu BiH svojim pumpama za gorivo, dok se tešanjska firma AS nametnula kao lider prehrambene industrije BiH. AS je svojevremeno kupio visočki Vispak, potom dvije prehrambene tvornice u Sarajevu – Klas i Sprind te velike proizvodne cjeline prijeratnog giganta Agrokomerca u Krajini.

Pričalo se i da će holding AS u vlasništvu tešanjske porodice Hrvić, 2022. godine, zbog srodne djelatnosti, preuzeti i franšize lanca restorana McDonald’s u BiH, od firme Gliese 581, kao i sve zaposlene radnike, čime bi AS na velika vrata ušao i u sektor ugostiteljstva.

Zanimljiv je podatak da i HIFA Oil i AS, ali i još neke tešanjske firme, upošljavaju više ljudi izvan Tešnja nego unutar tog grada!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh