BIZnews

Nasljednici najbogatijeg čovjeka na svijetu se tuku zbog 200 milijardi dolara

Djeca milijardera morala su cijeli život vrijedno da rade da bi bila uzeta u obzir u trenutku kada Bernar odluči da napusti poslovni konglomerat.

Bernard Arnault - (AP Photo/Francois Mori)

Bernar Arno, izvršni direktor francuske grupe luksuznih brendova (LVMH) i najbogatiji čovjek na svijetu, “težak” je nevjerovatnih 200 milijardi dolara.

Priča o nasljedstvu i ko će od njegove djece preuzeti “poslovno kormilo” podsjeća na fiktivnu surovu borbu djece Logana Roja iz serija “Succession” (Nasljednici).

Bernar Arno, koji se nalazi se na čelu imperije luksuznih brendova Luj Viton, Moet i Henesi, ima četiri sina i kćerku.

Kako piše britanski “Telegraph” Bernar planira da njegovi sinovi Aleksandar i Frederik budu imenovani za članove odbora kompanije. Na ovaj način braća će se pridružiti bratu Antoanu i sestri Delfin.

Francuski milijarder priprema svoju djecu da potencijalno nasljede njegovu imperiju. Naime, od rođenja su bila pripremana za rad. Kada je Beranrov sin, Antoan imao 14 godina poslao je čestitiku svom tek rođenom bratu Aleksandru na kojoj je pisalo: “Dragi Aleksandre, nadam se da je tvoje rođenje dobro prošlo. Savjetujem ti da odmah počneš da radiš”.

Čestitka koju je poslao Antoan objavljena je na Instagramu prije nekoliko godina, iako je predstavljena kao šala, po tumačenju novinara koji prate život Bernara i njegove djece, daleko je od dobrog humora.

Djeca milijardera morala su cijeli život vrijedno da rade da bi bila uzeta u obzir u trenutku kada Bernar odluči da napusti poslovni konglomerat.
Želi da zaštiti svoje bogatstvo

Bernar Arno (74) još od 1989. godine je, kako tvrde izvori bliski milijarderu, želi da zaštiti sve ono što je stekao i da izbjegne sudbinu francuskog mogula Jean-Luc Lagardère čija je industrijska imperija propala poslije njegove iznenadne smrti 2003. godine.

LVMH i Bernar trenutno ne žele da odgovore na pitanje ko će naslijediti Arnoa. Zapravo sva njegova djeca su u “trci” za nasljedstvo.

“Jedno ili više djece će moći da preuzme nasljedstvo, ali to zavisi od njihovih sposobnosti, talenta i želje. Oni moraju da shvate da je potrebna ozbiljna i životna posvećenost”, rekao je Arno.

Izvori tvrde da Bernar svakog mjeseca održava porodične ručkove sa djecom koji traju tačno 90 minuta. “Ručkovi” su zapravo sastanci na kojima ih ispituje i provjerava da li su sposobni da ga nasljede.

Zapravo, mjesečno okupljanje je slično razgovoru za posao, piše “Wall Street Journal”.

Očeva miljenica

Godinama unazad se spekulisalo da će lidersku poziciju preuzeti kćerka Delfin koja je najstarija i koja važi za očevu miljenicu.

Prošle godine dobila je mjesto izvršne direktorice na čelu modne kompanije Kristijan Dior, drugog najvećeg brenda posle Luj Vitona.

Delfin i Antoan, djeca koju je Bernar dobio u prvom braku, navodno su radili na tome da svojoj polu-braći usade osjećaj “skromnosti”.

Aleksandar, Frederik i Žan, sinovi koje je Bernar dobio u drugom braku sa kanadskom pijanistkinjom Helen Mersijer bez obzira na priču o skromnosti koja kruži o njima, podjednako žele da budu na čelu konglomerata.

Sin kojeg je najmanje briga

Antoan je po riječima izvora najmanje zainteresovan da naslijedi oca. Još od malih nogu radio je sve kako ne bi ličio, u poslovnom i karakternom smislu, na oca.

Sa druge strane Aleksandar najviše želi da nasljedi oca. Izvori ga opisuju kao harizmatičnog, komunikativnog i najviše pripremljenog. Kažu da u poslovnom smislu i što se tiče donošenja poslovnih odluka najviše liči na oca.

Bernar Arno godinama prati šta njegova djeca rade. Naime, uvijek je imao čovjeka koji je bio angažovan da prati koliko su uspješna njegova djeca u poslu koji obavljaju i da li je potrebno nešto da mijenjaju u svojoj poslovnoj ideologiji.

Ervan Ramrog, novinar i pisac koji godinama prati rad Bernara i njegove djece, rekao je da da jedina osoba koja može da naslijedi Bernara – on sam.

(Kurir.rs/BlicŽena/T.J.)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh