BIZnews

Cijene nekretnina diljem svijeta padaju

Globalne cijene nekretnina pale su u trećem tromjesečju 2023. za 2,1 posto na godišnjoj razini, na agregatnoj i realnoj razini.

Stan - Ilustracija/Radiosarajevo.ba

Zanimljivo je da su realne cijene kuća i stanova nastavile padati u razvijenim gospodarstvima (u prosjeku -2,7 posto). Brže nego u zemljama u razvoju (-1,6 posto).

Međutim, i dalje postoje značajne razlike između pojedinih zemalja istog ekonomskog statusa.

Tako je među razvijenim zemljama indikativno da su cijene bile relativno stabilne u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Dok su oštro pale u eurozoni, Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji, pokazuju posljednji podaci koje je objavila Banka za međunarodna poravnanja.

U usporedbi s cijenama neposredno nakon Velike financijske krize 2008. godine, odnosno u proteklih 15 godina, cijene nekretnina u svijetu porasle su u prosjeku 23 posto. U razvijenim zemljama 33 posto i 16 posto u gospodarstvima u razvoju. S tim da je , kao što je spomenuto, potonji sada čine razliku.

Globalnu sliku donekle popravlja stanje u Srednjoj i Istočnoj Europi. Kao i na području Bliskog istoka (prije novih sukoba u Pojasu Gaze) i dijelovima Afrike.

Cijene nekretnina najveći su pad zabilježile u Luksemburgu (do 17 posto), Njemačkoj (-15 posto). Te Finskoj, Mađarskoj i Slovačkoj (po -12 posto).

Nasuprot tome, najbrže su rasle vrijednosti kuća i stanova u Turskoj (+21 posto), gdje je visoka inflacija pogurala realne cijene, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (+17 posto), Grčkoj (+9 posto, posljedica oporavak turizma u ovoj zemlji nakon pandemije), te Filipini (+7 posto) i Meksiko (+6 posto), piše biznis.info.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh