BIZnews

Tri trgovačka lanca u Njemačkoj pokrenula stečaj

Trgovački lanci slatkišima, kafom i čajem Arko, Hussel i Eilles pokrenuli su stečaj.

Kupovina - Depo.ba

Prijave okružnom sudu u Norderstedtu objavljene su na službenom stečajnom portalu, piše Fenix magazin a prenosi B92.

Hamburški advokat Ditmar Penclin imenovan je za privremenog stečajnog upravnika. Ovo je drugi stečajni postupak u kratkom periodu. Godine 2021. Arko, Hussel i Eilles sami su podnijeli zahtjev za bankrot zbog korona krize i na kraju su uspjeli da se spasu.

Sjevernonemački Arko GmbH kao maloprodaja kafe, Hussel GmbH kao specijalista za slatkiše i Eilles GmbH & CO. KG, kao prodavac čaja, imaju oko 300 podružnica širom Njemačke.

Prema izvještaju portala Wirtschaftswoche, tri firme imaju oko 1.200 zaposlenih. Njihove plate sada su osigurane na tri mjeseca kroz stečajnu naknadu.

Arko i Eilles preuzeli su Hussel u septembru 2018. Spajanje je trebalo da stvori temelj za zajednički rast. Arko je osnovan 1948. u Valstedtu, a Hussel 1949. u Hagenu. Eilles je preuzeo Arko od JJ Darbovena 2016. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh