BIZnews

Inflacija u Turskoj blizu 65 posto

Godišnja stopa inflacije u Turskoj ubrzala se na 64,86 posto u siječnju sa 64,77 posto u prosincu, objavio je Turski zavod za statistiku – Turkstat.

Turska zastava - Halotours.rs

Inflacija u Turskoj najveća je u posljednjih 14 mjeseci.

Istodobno je turska lira pala na novu povijesno najnižu razinu u odnosu na dolar. Jer se američka valuta danas trgovala za 30,55 lira.

Na godišnjoj razini u siječnju su najviše porasle cijene usluga u hotelima, kafićima i restoranima, za 92,27 posto. Te u obrazovanju 79,81 posto, zdravstvu 78,57 posto, prijevozu 77,54 posto, objavljeno je na stranicama Turkstata.

Alkoholna pića i duhan na godišnjoj su razini poskupjeli za 61,60 posto, odjeća i obuća za 40,62 posto, a hrana i bezalkoholna pića za 69,71 posto.

Na mjesečnoj razini inflacija je u odnosu na prosinac skočila za 6,70 posto

Godišnja bazna stopa inflacije u Turskoj u siječnju je 70,48 posto.

Središnja banka Turske (TCMB) prethodno je podigla referentnu kamatnu stopu na 42,5 posto sa 40 posto u prosincu, rekavši da trenutna razina domaće potražnje, stabilan rast cijena u sektoru usluga i geopolitički rizici nastavljaju vršiti pritisak na rastuću inflaciju u Turska, prenosi capital.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh