BIZnews

Kada će BiH raspisati aukciju za 5G mrežu

RAK bi trebao krajem 2026. godine ponuditi licence za 5G mrežu bh. operaterima, kazao je direktor BH Telecoma.

5G mreža - indikator.ba

Bosna i Hercegovina bi u dodjelu frekvencija za 5G mrežu mogla krenuti krajem 2026.godine, izvještava Indikator.ba.

Novi generalni direktor BH. Telecoma Amel Kovačević je na konferenciji za medije prošle sedmice kazao da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u saradnji s entitetskim ministarstvima, Regulatornom agencijom za komunikacije i operaterima izradilo nacrt strategije za širokopojasni pristup internetu kojim je planirano uvođenje 5G mreže.

– Ta se strategija priprema za jedan ozbiljni službeni dokument koji treba da prođe parlamentarnu proceduru. Tim dokumentom, planirana je migracija na 5G tehnologije u BiH. Po tom planu RAK bi trebao krajem 2026. godine ponuditi licence za 5G mrežu bh. operaterima. Ako se to desi u spomenutom roku, BH. Telecom će se javiti na natječaj i pripremiti da uđe u taj proces, kazao je Kovačević.

On je, međutim, postavio i pitanje da li je bh. društvo spremno za 5G mrežu.

– Poznato je da smo nedavno uveli 4G mrežu koja je opticaju skoro dvije godine, a mi još nismo iskoristili taj potencijal do kraja. Još nema kritične mase poslovnih subjekata za investiranje u 5G mrežu, kazao je Kovačević i izrazio da će bh. društvo periodu koji je pred nama narasti u industrijskom smislu, da će se pojaviti potrebe za 5G mrežom i da će telekomi biti u prilici da je ponude.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh