BIZnews

Švicarski izvoz se oporavio u 2023. godini

Švicarski izvoz uvećan je u 2023. godini. Odražavajući oporavak izvoza i smanjeni uvoz, pokazali su podaci savezne carinske uprave.

Švicarska zastava - Blogspot.com

Švicarska je lani zabilježila višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa svijetom od 48,5 milijardi švicarskih franaka (52,5 milijardi dolara), objavila je carinska uprava u utorak.

U 2022. godini iznosio je 42,8 milijardi franaka. Švicarski izvoz je lani realno porastao za 2,5 posto, nakon blagog, 0,7-postotnog pada u 2022. Uvoz je pak tijekom prošle godine realno smanjen za dva posto. Nakon što je u 2022. porastao za skromnih jedan posto.

I izvoz i uvoz nominalno su smanjeni, za 1,2 odnosno 3,8 posto u odnosu na 2022. godinu, izračunala je carinska uprava. Motor oporavka izvoza bio je 9-postotni skok isporuka metala, pokazuju podaci.

U četvrtom tromjesečju ukupni trgovinski višak smanjio se pak na 8,1 milijardu franaka, s 10,6 milijardi franaka u prethodna tri mjeseca. Izvoz je realno pao za 0,9 posto u odnosu na treće tromjesečje, a uvoz za 1,3 posto. Podaci industrije satova pokazuju snažan rast izvoza u 2023. godini, za 7,6 posto, piše Hrportfolio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh