BIZnews

Inflacija u Njemačkoj usporila

Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u januaru, odražavajući niže cijene energije, pokazao je izvještaj statističke kancelarije.

Njemačka zastava - CdM.me

Potrošačke cijene bile su u januaru više za 2,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je preliminarno “Destatis”. U decembru su bile više za 3,7 posto nego na kraju 2022. godine.

Stopa inflacije na početku ove godine najniža je od juna 2021., navode u statističkoj kancelariji. Na mjesečnom nivou cijene su porasle 0,2 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, nakon 0,1 postotnog rasta u decembru.

Energija i motorna goriva koštali su u januaru njemačka domaćinstva 2.8 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, izračunali su statističari. U decembru su za njih morali izdvojiti 4.1 odsto više nego godinu dana ranije. Cijene su im pale uprkos ukidanju mjera državne pomoći i povećanju cijena ugljičnog dioksida, ističe “Destatis”.

Hrana je na početku godine prema prvoj “Destatisovoj” procjeni poskupila za 3,8 posto, osjetno blaže nego proteklih mjeseci. U decembru i novembru bila je skuplja za 4,5 odnosno za 5.,5 posto, pokazuju podaci “Destatisa”. Usluge su bile skuplje za 3,4 posto, približno kao i u decembru.

Temeljna inflacija, bez cijena hrane i energije, iznosila je u januaru 3,4 posto i neznatno je niža nego u decembru, pokazuju tabele.

Harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi radi lakšeg poređenja s ostalim zemljama Evropske unije, pokazao je rast cijena u januaru od 3,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U decembru cijene mjerene HICP-om porasle su na godišnjem nivou za 3,8 posto.

U odnosu na decembar HICP preliminarno pokazuje pad cijena u prvom ovogodišnjem mjesecu od 0,2 posto. U decembru bilježile su isti postotni rast, prenosi SEEbiz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh