BIZnews

Cijena soje i dalje je niska – što je razlog?

Ponuda soje raste brže od potražnje što je povećalo zalihe. Globalna žetva bi mogla biti rekordna

soja - Depositphotos/fotokostic

Najnovije prognoze Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazuju da bi globalna žetva uljarica sa 660 milijuna tona, u odnosu na 634 mil. t prošle godine, mogla biti rekordna. Predviđaju i da će žetva soje, najvažnije uljarice u SAD biti veća za 1 mil. t, s obujmom proizvodnje od 378 mil. t, prenosi Agararheute.

Iako se procjenjuje da će žetva u Brazilu, uslijed suše, biti manja za 4 mil. t, dosegnuvši 157 mil. t, prognoziraju da će to smanjenje kompenzirati za 2 mil. t veća argentinska žetva te za 1 mil. t ona u SAD-u.

Ponuda raste brže od potražnje

Navode kako ponuda soje raste brže od potražnje što je povećalo zalihe za 13 mil. t u odnosu na prethodnu godinu te iznose 115 mil. t.

Sve ovo negativno utječe na cijene koje su i dalje niske. Trenutno su na čikaškoj burzi u blagom rastu od 1,00 €/t. Međutim, ne očekuje se veliki uzlazni trend, a daljnji razvoj će ovisiti o oborinama u Južnoj Americi idućih mjeseci.

Na čikaškoj burzi cijena joj je 412,26 EUR/t.

Kiša u Brazilu i Argentini ne bi trebale dovesti do značajnijih gubitaka, iznose u svojoj prognozi.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

S obzirom na visoke zalihe, neki analitičari i dalje smatraju da su trenutačne cijene soje visoke za dobro opskrbljeno tržište, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh