BIZnews

Zbog rasta minimalca poskupio hljeb u RS-u

Cijene hljeba, ali i ostalih pekarskih proizvoda u RS-u u nekim pekarama su već porasle, a i ostale najavljuju isto, a na poskupljenje ovih proizvoda najviše je uticao rast minimalne plate.

Hljeb - Woman.ua

Naime, kako je Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca Republike Srpske i vlasnik „Krajina klasa“ kazao za “Nezavisne novine“, sa rastom minimalca došlo je do rasta cijene pekarskih proizvoda.

– Neke pekare su već podigle cijenu svojih proizvoda, a i kod nas se u narednom periodu očekuje rast cijena za pet posto – kazao je Trivić.

Nikola Vrhovac, direktor pekara “Cvijeta” iz Prnjavora, kazao je da oni još nisu podigli cijenu hljeba, ali do poskupljenja ostalih pekarskih proizvoda je ipak došlo.

– Rast minimalca je uticao na same troškove firme i razmišljamo kao i mnoge druge kolege da povećamo cijene hljeba – kazao je Vrhovac i dodao da je sigurno da nisu svi radnici na minimalcu, ali niz je faktora koji utiču na formiranje same cijene.

– Mi smo već cijene nekih proizvoda korigovali, ali hljeb još nismo, da vidimo dokle možemo da izdržimo – kazao je Vrhovac.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kazao je da što se tiče njihove regije još nije došlo do rasta cijena.

– Vidjet ćemo u nekom narednom periodu šta će se dešavati, koliko će uticaja imati rast minimalne plate, mada i mi se trenutno prilagođavamo situaciji na tržištu – kazao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, ne očekuje da će u narednom periodu doći do rasta cijene hljeba, ali i ostalih pekarskih proizvoda.

– Što se tiče cijene hljeba, ona trenutno u našoj regiji iznosi oko 1,80 KM za hljeb od 500 grama, dok kifle koštaju od 0,30 do 0,60 feninga, zavisno od gramaže – kazao je Pelemiš i dodao da je cijena pekarskih proizvoda u Bijeljini niža nego u ostalim dijelovima RS-a.

Ističe da je rast minimalne plate udar na privredu, ali, kako kaže, još imaju zalihe brašna pa će se potruditi da sadašnje cijene drže što duži period.

– Mi znamo da su građani najviše pogođeni poskupljenjima, ali takva je situacija na tržištu, te ukoliko ne budemo pratili dešavanja nećemo imati ekonomsku isplativost – kazao je Pelemiš.

Da su cijene brašna, ali i pšenice iste i da se neće mijenjati u narednom periodu pa sve do žetve potvrdio je Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske.

– Cijena brašna, odnosno vreća od 25 kilograma, je od 20 do 28 maraka, zavisno od proizvođača – kazao je Kos.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, ističe da pekari u RS-u nemaju nijedan razlog za podizanje cijena.

– Oni su podizali cijene svojih proizvoda kada god bi došlo do poskupljenja bilo čega u zadnjih godinu dana – kazala je Marić.

Ističe da će ova situacija sa visokom cijena hljeba uticati na to da građani počnu da kupuju brašno pa da prave hljeb.

– Mislim da njihove najave u ovoj zemlji sa ovo malo stanovnika zaista nemaju više smisla – kazala je Marić.

Dodala je da je cijena hljeba u Prijedoru od 400/500 grama odavno prešla dvije marke, te ističe da su građani ti koji plaćaju ceh.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh