BIZnews

Kada plaćati karticom, a kada gotovinom?

Vjerovatno ste se nekad zapitali da li je bolje plaćati karticom ili gotovinom, te šta je sigurnije.

Kreditna kartica - Nezavisne.com

Ponekad je plaćanje karticama praktičnije od plaćanja gotovinom, dok u drugim situacijama korištenje gotovine ima svoje prednosti. U nastavku pročitajte koje su prednosti i mane plaćanja na oba načina, te sami odlučite šta vam je prihvatljivije.

Plaćanje gotovinom

Iako se danas skoro sve preselilo u digitalni svijet, gotovina još uvijek ima svoje mjesto, jer je svugdje prihvaćena, a to uključuje i brojne male firme koje uopšte ne prihvataju kartice. Osim toga, korisna je u određenim situacijama gdje su redovi za gotovinu kraći i brži.

Često vam gotovinsko plaćanje može donijeti bolju ponudu, jer, na primjer, neki manji trgovci nude popuste kupcima koji plaćaju gotovinom.

Takođe, gotovina vam može pomoći da se pridržavate budžeta, a ukoliko odlučite trošiti fiksni iznos sedmično, možda će vam biti lakše ostati unutar svog limita podižući taj iznos u gotovini i plaćajući samo njime.

S druge strane, gotovina ima svoje nedostatke, a jedan od njih je svakako i taj što nošenje gotovine može biti rizično, a poznato je i da je gotovinu lako izgubiti ili zametnuti, te joj je izuzetno teško ući u trag ako je izgubljena ili ukradena.

Takođe, jedan od razloga je i što ne možete baš uvijek koristiti gotovinu kao način plaćanja.

Plaćanje karticama

Kartice nude pogodnosti koje gotovina jednostavno ne može, poput kupovine putem interneta, zatim rezervisanja letova, hotela i slično. Koliko god da je gotovina još uvijek korisna, i kartice imaju brojne prednosti. Na primjer, dok je gotovina još uvijek najprihvaćeniji oblik plaćanja, kreditne kartice se skoro svugdje prihvataju.

Tako, na primjer, iako debitne kartice nude zaštitu od prevare i krađe, njih treba oprezno koristiti jer su direktno povezane s vašim bankovnim računom. Savjetuje se da dobro čuvate svoj PIN i pazite dok ste na bankomatu. Takođe, provjeravajte svoje izvode i, ako ih primijetite, odmah prijavite sumnjive aktivnosti svojoj banci.

Stručnjaci savjetuju da debitnu karticu koristite kada želite kontrolisati svoju potrošnju, te je možete koristiti za svakodnevnu kupovinu, a posebno ako ne želite prekomjerno potrošiti. Savjet je i da sami u prodavnicama provučete svoju karticu na terminalu, a ne da ih dajete prodavcima.

S druge strane, kreditnu karticu je sigurnije koristiti za online kupovinu i to kako vaši privatni podaci ne bi bili svugdje na internetu. Obavezno provjeravajte izvode svoje kreditne kartice, kako biste znali koje vam se pretplatničke usluge naplaćuju.

Inače, prilikom kupovine putem interneta savjetuje se da nikada ne unosite PIN kod, jer banke nikada neće tražiti dostavljanje PIN koda. Takođe, platnu karticu nikako nemojte davati nikome da je fotokopira ili da prepisuje podatke sa nje, te nikada ne šaljite fotokopiju kartice e-mailom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh