BIZnews

Nekretnine u Hrvatskoj najviše kupuju Slovenci

Slovenci su došli na prvo mjesto po kupovini nekretnina u Hrvatskoj, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da je lani u većini kantona pala kupoprodaja nekretnina.

biznis.ba

Pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj proteklih su godina značajno mjesto zauzimali stranci, posebno u godini prije uvođenja eura, a podaci za prošlu godinu pokazuju blago posustajanje. No, to se ne odnosi na susjede Slovence koji su kupili 3392 nekretnine, oko 100 više nego godinu ranije, zauzevši prvo mjesto po broju kupljenih nekretnina u Hrvatskoj.

Godinu ranije na tom su mjestu bili Nijemci, među kojima je sigurno velik broj hrvatskih iseljenika. Oni su lani kupili oko tri hiljade nekretnina, 20-ak posto manje nego u 2022. godini. Od ostalih zemalja nekretnine u Hrvatskoj najviše kupuju stanovnici Austrije, Češke i Slovačke.

Informacije su to koje donosi novi portal Ministarstva financija, a omogućuje usporedbu poreznih sistema zemalja EU, kao i brojne podatke o porezima na nacionalnom nivou.

Prema tim informacijama, promet nekretnina lani je naime pao u 12 hrvatskih županija, dok je u njih devet, mahom na sjeveru i istoku zemlje, zabilježen veći broj kupoprodaja nego u 2022.

Pregled obuhvata kupoprodaje za koje je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice, a iz njih proizlazi da ih je u Zagrebu lani bilo 18.307 ili 7,2 posto manje nego godinu ranije, a veći pad je bio u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je broj kupoprodaje nekretnina pao deset posto, na 10.497.

Najveći interes za trgovanje nekretninama bio je u Varaždinskoj županiji, promet je povećan za čak 52 posto, na 5309 realizovanih ugovora.

Podaci Porezne uprave pokazuju da su se najviše kupovale “različite nekretnine” – poslovne, proizvodne ili trgovačke zgrade/ kompleksi te ugostiteljsko-turističke zgrade: na njih se odnosi četvrtina svih kupoprodaja. Slijede poljoprivredna zemljišta te stanovi i apartmani koji čine po oko 20 posto ukupnih kupoprodaja, a četvrto mjesto zauzimaju građevinska zemljišta, prenosi FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh