BIZnews

Zabranjuju prodaju duhana: Supermarketi će izgubiti oko tri milijarde maraka

​Supermarketi u Nizozemskoj će izgubiti više od 1.5 milijardi evra (oko tri milijarde maraka) godišnje zarade zbog zabrane prodaje duvana koja stupa na snagu 1. jula.

O tome je obavijestila nizozemska Multinacionalna korporacija za bankarstvo i finansijske usluge sa sjedištem u Amsterdamu (ING).

Istraživači tvrde da će 35 odsto prodaje duvana preći na trafike i manje prodavnice.

Benzinske stanice i prodavnice u inostranstvu u blizini granice takođe će imati koristi od zabrane duvana u supermarketima u Nizozemskoj, zbog čega će, kako navodi ING, prihodi za supermarkete pasti prvi put u 20 godina.

Duvan čini oko sedam odsto prihoda supermarketa, što predstavlja otprilike 3.2 milijarde evra godišnje.

“Pad prihoda biće vidljiviji tokom druge polovine 2024. godine”, rekao je ekonomista ING-a, Tijs Gejer.

Većina supermarketa, osim Lidla i većine prodavnica Albert Hajn, nastaviće sa prodajom duvana u prvih šest mjeseci ove godine.

“Pošto stupi na snagu 1. jula, zabrana će nastaviti da značajno smanjuje rast prometa supermarketa u 2025. godini”, predviđa Gejer.

U analizi ING-a se napominje da je, ako se izuzme prodaja duvana, promet u nizozemskim supermarketima u porastu, prenosi “b92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh